

1986 yılıydı… Dönemin Bursa Belediye Meclisi’ndeki iktidarı Anavatan Partisi Grubu tarafından “İstanbul’daki Ataköy gibi bir kent” hedefiyle harekete geçildiğinde ortada Nilüfer yoktu.
Bugün…
Nilüfer ilçesinin merkezini oluşturan Beşevler, İhsaniye, Karaman, Fethiye, Özlüce köydü. Çok hızlı bir şekilde kooperatifler aracılığıyla Ataevler ortaya çıktı. Aynı hızla Nilüfer yapılaştı.
Kentin Batı’sında bunlar olurken, merkez ilçenin Doğu’sunda istihdamın yol açtığı iç göç nedeniyle ortaya çıkan konut açığı vatandaşı kendi çözümünü üretmeye itti ve bir anda Bursa’yı kanser gibi saran kaçak yapılaşma patladı.
Bunda…
Plan yetkisinin belediyelerde değil, Ankara’da olmasının da etkisi vardı.
1989’dan itibaren Nilüfer adını alan bölge planlı gelişirken, tarihi mahallelerin olduğu Yıldırım kaçak yapılaşmaya mahkum kaldı.
Şimdiyse…
Planlı Nilüfer’in kalitesiz yapılarının kentsel dönüşümü projelerinin gördüğü ilgiyi, kaçak gelişen Yıldırım’ı düzenli kent haline getirme çabaları göremediği için Yıldırım Belediyesi adeta iğneyle kuyu kazarak ilerliyor.
Görevdeki dördüncü yılın son, önündeki 1 yılın ilk gününde Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali kürsüye doğru ilerlerken bunları düşündük.
Yıldırım’da kentleşme ve imar bakımından sıkıntı çok büyük.
Fakat…
Edebali’nin anlattıklarını dinlerken de insanın içi açılıyor.
Öncelikle…
Yıldırım’ı planlayıp yaşamak için tercih edilir hale getirme yolunda çok titiz ve dikkatli adımlar atıyor. Bunu da, “Şehirli kültürü” bilincini geliştirip vatandaşla birlikte dönüşümü sağlayarak yapıyor.
Nitekim…
3 bin 200 hektar alan yüzölçümü olan Yıldırım’ın 1.125 hektarını, yani üçte birini hiçbir yerde olmayan kriterlerle yeniden planlamış:
“Kentsel dönüşümde yüzde 80 uzlaşma yoksa yapmıyoruz.”
Kriterler arasında 5 hektardan az alanda kentsel dönüşüm yapmamak kuralı var. Edebali bunu “Kentsel dönüşüm kesinlikle alan bazlı, yerinde dönüşüm ve gönüllülük esası” gibi kriterlerle tamamlıyor.
Gelinen noktada…
Kentsel dönüşümün en önemli ayağı olan, fakat pek uygulanmayan planlama ve vatandaşla uzlaşma aşamaları çoğunlukla tamamlanmış.
Onun için de…
Edebali önündeki 1 yıllık süreyi hasat zamanı görüyor. Sıranın hasat toplamaya geldiği de sunumundan anlaşılıyor.