Bursa Valisi İzzettin Küçük’ten net mesaj: Gündemimizde Mollaarap’ta konut çalışması yok, önce heyelanı durdurmamız gerekiyor

BURSA VALİSİ İZZETTİN KÜÇÜK
BURSA VALİSİ İZZETTİN KÜÇÜK
BURSA VALİSİ İZZETTİN KÜÇÜK

Gözlemimizi kendisiyle de paylaştık… Bursa Valisi İzzettin Küçük zamanının büyük bölümünü makamı dışında geçiriyor. Bazen kentin merkezinde ziyaretler yapıyor, bazen ilçeleri dolaşıyor, bazen köylere uğruyor.
Yanı sıra…
Bazen resmi dairelere sürpriz ziyaretler yapıyor ve kurumların halkla ilişkisini kendisi gözlemliyor, bazen yatırımları denetliyor.
Bunların çoğunu da sürpriz ziyaret olarak yapıyor.
İşte…
Bursa Valisi İzzettin Küçük’ün sürpriz ziyaret yöntemini kahve içmeye gelmesiyle biz de yaşadık, keyifli sohbetinin tadını çıkardık.
Ziyarette…
Bursa’yı konuştuk. Konuştuklarımızın arasında günlük sorunlar da vardı, geçmişin mirası konular da vardı, uzun vadeli gelecek planlamaları da vardı.
Özellikle…
Mollaarap Mahallesi’nde 18 gün önce bir inşaatın hafriyatı sırasında yaşanan toprak kayması nedeniyle 80 evin tahliye edilmesi üzerinde durduk.
Deneyimli Vali Küçük’ün ilk sözü şu oldu:
“Mollaarap’ta heyelan tehlikesi devam ediyor.”
Sonra da…
Yapılmakta olanı özetledi:
“Öncelikle bölgede toprak kaymasını durdurmamız gerekiyor. Bunun için zemini sağlamlaştırma çalışmaları yapıyoruz. Demirkazıklarla ‘topuk’ adı verilen yöntemi uygulayıp kayan toprağı tutmayı planlıyoruz.”
Bu noktada…
Tahliye edilen 80 evin ne olacağı, yerlerine yeni evlerin ne zaman yapılabileceği sorusu ortaya çıkıyor.
Vali şu cevabı verdi:
“Görülen şu: İnsanları bir daha o bölgede iskan etmek sıkıntılı olur. Hatta, çok cesurca bir davranış olur. Çünkü, bölgeyi güvence altına almadan konut çalışması yapmayı düşünmek bile çok erken.”
Şunu da ekledi:
“Gündemimizde orada yeniden konut çalışması yapmak yok, böyle bir şeyi düşünmüyoruz.”
Anladığımız kadarıyla…
Sürecin bundan sonrasında teknik olarak heyelanı durdurma çalışmaları sürerken, bir yandan da vatandaş mağduriyetlerini giderme amaçlı çalışmalara ağırlık verilecek.
Aslında…
Mollaarap’ta yaşanan olay, yamaçların genelindeki imar faaliyetlerinin taşıdığı riski de hepimize anımsattı.
O nedenle…
Belediyelerin buradan çıkardıkları dersle daha dikkatli ve disiplinli olmaları gerekiyor.