Başkan Aktaş açıkladı, 25 yıllık rüya Güney Çevre Yolu yeniden gündeme geldi: Yapan kent içi trafiği kurtaracak

BURSA GÜNEY ÇEVRE YOLU
BURSA GÜNEY ÇEVRE YOLU
BURSA GÜNEY ÇEVRE YOLU

Konu… Bursa’nın gündemine ilk olarak 1992 yılında geldi. Dönemin Başbakanı olarak rahmetli Süleyman Demirel kenti ziyaretinde “ilerideki trafik sıkışıklığına karşın Bursa’nın güneyinde, Uludağ yamaçlarından geçecek bir çevre yolu” önermişti.
O tarihlerde…
Bugün kullanılmakta olan ve kentin kuzeyinden geçen Çevre Yolu henüz konuşma aşamasındaydı. Yakın Çevre Yolu ise gündemde bile yoktu.
Ardından…
Dönemin Devlet Bakanı olarak Cavit Çağlar her fırsatta yerel Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı yaptı, hükümet desteği vaat etti.
Sonrasında…
2004 yılında belediyelerde AK Parti dönemi başlayınca dönemin Grup Başkanvekili olan Faruk Çelik trafik için iki kritik öneri gündeme getirdi.
Biri…
Çekirge’den başlayıp Uludağ yamaçlarındaki Alacahırka, Maksem, Teferrüç, Kaplıkaya,’dan geçip Otosansit’e ulaşacak Güney Çevre Yolu’ydu.
İkincisi de…
Yıldırım’daki büyük yerleşim adalarını rahatlatmak üzere Tayyareci Mehmet Ali Caddesi ile Ankara Yolu arasına dikey caddeler açılmasıydı.
O süreçte…
Teoman Özalp döneminde planlaması yapılan ve Erdem Saker döneminde başlanan Yakın Çevre Yolu sonraki Erdoğan Bilenser ve Hikmet Şahin dönemlerinde etaplar halinde tamamlanarak Acemler’den Otosansit’e ulaştı.
Kentin kuzeyinden geçen Çevre Yolu da özellikle Faruk Çelik’in Grup Başkanvekili olduğu süreçteki ısrarı ve takibiyle yapıldı.
Unutulan Güney Çevre Yolu 2009’da Büyükşehir Adayı olan Recep Altepe’nin seçim kampanyasında yer aldı.
Ne var ki…
Kamulaştırma ve doğal SİT gibi nedenlerle gündeme gelemedi.
Ta ki…
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş geçen hafta Acil Eylem Planı’nı açıkladığı toplantıda kent içi trafiğin kurtuluşu olarak Güney Çevre Yolu’nu söyleyene kadar.
Aktaş’ı dinlerken umutlandık.
Trafik artık Bursa’nın en önemli sorunu. Yollar yetmediği için kilitlenen trafiğin tek çıkışı da en önemli alternatif olan Güney Çevre Yolu gözüküyor.
Ancak…
Yolun bugünkü Büyükşehir olanaklarıyla yapılması hiç kolay değil. Zaten bizi umutlandıran da Aktaş’ın yolu hükümet desteğiyle yapma düşüncesi oldu.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun sağlayacağı siyasi destek Bursa trafiğini kurtaracak.
Onun için…
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın kısa vadeli çözüm olarak Güney Çevre Yolu tercihini doğru yaklaşım kabul ediyoruz.
Çünkü…
Bu yolu yapan tıkalı Bursa trafiğini çözecek.