Normal demokrasilerde yüzde 10 seçim barajı yüksek, ama soru şu: Baraj düşerse Meclis’in bugünkü yapısı ne kadar değişir?

Gerçi… AK Parti Genel Merkezi ve hükümet gündemlerinde olmadığını söyledi, ama MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme taşıdığı seçim barajı medya ağırlıklı tartışılmaya devam ediyor.
Bahçeli, seçimde uygulanan yüzde 10 barajının ağır olduğunu düşünüyor. Bunu da “MHP için değil demokrasi için” gündeme getirdiğini söylüyor.
Aslında…
Tartışma bugünün tartışması değil. 1980 darbesi sonrası siyasi istikrar hedefiyle dönemin Milli Güvenlik Konseyi tarafından getirilip anayasaya konan yüzde 10 barajı o yıllarda garip koalisyonlar ve seçilemeyen cumhurbaşkanı nedeniyle kamuoyu desteği de buldu.1983 seçimlerinden bu yana da Meclis yapısını belirleyen en önemli kriter oldu.
Normalleşen demokrasilerde yüzde 10 barajı gerçekten de yüksek. O nedenle yıllardır seçim dönemleri yaklaşırken baraj tartışmaları hep yapılır.
Kimi…
Yine de koruyucu olması için yüzde 5 ya da yüzde 7 barajı makul bulurken, kimileri de her partinin en azından genel başkanını Meclis’e sokabileceği barajsız sistem dillendiriyor.
Tüm bunların ışığında günümüzün Meclis yapısı ve seçimlerdeki oylara baktığımızda daha farklı bir tablo karşımıza çıkıyor.
Örneğin…
Son genel seçim olan 1 Kasım 2015 genel seçiminde AK Parti yüzde 49.50 ile birinci parti olurken, CHP yüzde 25.32 oyla ikinci parti oldu. MHP’nin yüzde 11.90’la üçüncü parti olduğu 1 Kasım 2015’te HDP yüzde 10.76 ile dördüncü parti olarak Meclis’e girdi.
Yani…
Barajın hemen üstünde HDP yer aldı.
Buna karşın…
Barajın hemen altında yer alan parti de Saadet Partisi oldu.
Ne var ki…
Barajın üstündeki partiyle altındaki arasında 10.08 puan fark var. Çünkü, baraja en yakın parti görünen SP oyların yüzde 0.68’ini alabilmiş.
Bir önceki, yani 7 Haziran 2015 seçimi sonuçları da farklı değil. O seçimde de barajın üstündeki HDP yüzde 13.1 oy alırken, barajın altındaki SP de yüzde 2.06 oy almış.
Kısacası…
Son 2 seçime göre, Bahçeli’nin gündeme getirdiği baraj yüzde 5’e düşse bile Meclis’teki partiler değişmiyor, ama MHP’yi rahatlatan adım oluyor.
Buradaki tek istisna durumu yeni kurulan İYİ Parti için geçerli. Fakat o da parlamentoda. O nedenle, düşürülen baraj alttaki partilere umut ve hedef getirse de yapıyı değiştireceğe benzemiyor.