Kentin merkezi değişiyor… Ulucami Meydanı yeniden düzenleniyor, merkez pazaryerinin üstü çınar yaprağıyla kapatılıyor

MERKEZ PAZARYERİ ÜSTÜ ÖRTÜSÜ
MERKEZ PAZARYERİ ÜSTÜ ÖRTÜSÜ
MERKEZ PAZARYERİ ÜSTÜ ÖRTÜSÜ
MERKEZ PAZARYERİ ÜSTÜ ÖRTÜSÜ

Osmanlı yüzyıllar önce ilk şehircilik modeli olarak Bursa’Hisar’daki surların dışına taşıyıp yeniden planlarken, kent merkezini de Ulucami-Orhan Camii çevresinde kurgulamış.
Dahası…
2 büyük caminin yaşamasını sağlayacak ekonomik gelir için planlanan tarihi hanlar bölgesi ticaretin kalbi olurken, camilerin yanındaki medreseler de eğitim merkezi olarak düşünülmüş.
Bugünkü Bursa’nın merkezi olan Atatürk Caddesi de aynı bölgede ve yakın zaman öncesine kadar tüm resmi dairelere evsahipliği yapıyordu.
O bakımdan, geçmişten bugüne merkezi değişmeyen bir kent olarak Bursa karşımıza çıkıyor.
Ancak…
Merkez olma özelliği değişmeyen bölgede şimdilerde büyük bir görüntü değişimi söz konusu.
Aslında…
Görüntü değişimi Recep Altepe’nin 2004-2009 arası Osmangazi Belediye Başkanı olduğu dönem Uzun Çarşı ve Okçular Çarşısı’nın üstünün kapatılmasıyla başladı.
Altepe 2009-2014 döneminde bu kez Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Atatürk Caddesi’ndeki binaların dış cephelerini eski Bursa’ya uygun hale getirerek görüntü kirliliğini ortadan kaldırdı.
Aynı dönemde…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Havlucular Çarşısı’nın üstünü otantik ahşap görüntüyle kapatarak düzenlemelere katıldı, Fevzi Çakmak Caddesi’nin Ulucami Batı Kapısı önünden geçen bölümünü ele aldı.
Şimdiyse…
Başkan Altepe iki farklı projeye start vermeye hazırlanıyor.
Öncelik de…
Atatürk Caddesi üzerinde bulunan tarihi belediye binasının hemen alt tarafındaki merkez pazaryeri ile çevresinde bulunan hanların elden geçirilmesinde.
Nitekim…
Pazaryerinin üstünün, Bursa’nın simgelerinden çınar yaprağı motifli kırmızı renk kaplamayla kapatılması için hazırlanan proje uygulama aşamasına geldi.
İhalesinde 560 gün süre verilen yüklenici firma son hazırlıklarına başlarken, kentin merkezindeki tarihi doku ile bütünleşik projeyle merkez pazaryeri artık yağmurdan ya da güneşten etkilenmeden dört mevsim rahat alışveriş yapılabilen bir mekan haline gelecek.