

Geçmiş yıllardan çok daha soğuk bir kış mevsimi geride kalmak üzere. Mart ayının sonuna geldik, bahar başlıyor, güneş de artık yüzünü gösteriyor.
Soğuk günler ve geceler nedeniyle baharı daha çok özlediğimiz için bir an önce gelmesini bekliyoruz, ama soğuğa karşın hiç de eski kışlar gibi yağışlı geçmedi.
O bakımdan…
Soğuğu fazla, ama yağışı az kış mevsiminin ardından gelecek sıcak yaz ayları için doğal bir tedirginlik var.
Açıkçası…
Barajlarda birikmediği gözlenen suyun, geçmiş yazlardan daha sıcak geçmesi beklenen yaz günleri Bursa’ya yetip yetmeyeceği tartışmaları şimdiden başladı.
Doğal olarak…
Meteoroloji bu gibi spekülasyona açık konularda, üstelik aylar öncesinden yorum ya da tahmin yapmıyor. Buna karşın, yaşamı havayı izlemekle geçenler önümüzdeki yazdan kaygılılar.
Onlardan biri de Ercan Bayramlı.
37 yılı Koç Grubu’na bağlı Tat Konserve’de geçti, Mustafakemalpaşa’daki salça fabrikasının da aralarında bulunduğu tüm Tat Konserve fabrikalarının uzun yıllar genel müdür yardımcılığını yaptı.
Tat Konserve, üretimde kullanacağı domatesin üretilmesi için Mustafakemalpaşa, Karacabey, Susurluk, Manyas, Yenişehir, Balıkesir’de yaklaşık 10 bin çiftçiye domates fidesi dağıtıyor.
Hem o fidelerin yetişmesi, hem de çiftçiye dağıtılıp dikilmesinin ardından iyi ürün alınabilmesi için de Tat Konserve Müdürü olarak Ercan Bayramlı sürekli havayı gözledi.
Kurduğu yağmur ölçerlerle de düşen yağış miktarını da hesaplamaya alıştı.
Öyle ki…
Emeklilik sonrası, Nilüfer Köy’deki bahçesinin her yanına yağmur ölçerler koyup yılların alışkanlığıyla meteoroloji gibi yağış takibine başladı.
Meteoroloji ile bilgi alışverişini de hiç kesmedi.
Zaten…
Kaygısını da 37 yıl havayı takip etmenin getirdiği deneyim ve bahçesinde ölçtüğü yağmur miktarlarıyla dile getiriyor. Söylediği şu:
“Takip ettiğim kadarıyla barajlarımızdaki doluluk oranı yüzde 30’lar civarında. Uludağ’daki kar örtüsüne güveniliyor. Fakat o karın tamamı barajlara inmez. Birazını toprak emer, birazı doğu tarafına gider.”
Uyarısı da şu:
“Eğer nisan ve mayıs ayları da az yağışlı geçerse yazın su durumumuz kritik olabilir. O nedenle şimdiden önlem almak gerekir.”