Artık uçak fabrikası sahibi olan kentler ligindeyiz: Bursa Kartal’ı havacılıkta Bursa’yı öncü kent yapacak

bursanin-kartali-aquila-recep-altepe-ve-celal-gokcenYıllardır… Otomotiv üretimiyle Türkiye’nin Detroit’i olarak anılır. Bir yandan otobüs ve ticari araç üretiyor. Son dönemde İpekböceği ile aynı zamanda tramvay üreten kent haline geldi. Buna metro eklendi.
Bursa’nın ulaşım araçları üretim çeşitliliği arasına şimdi de uçak girdi.
B Plas tarafından Almanya’dan satın alınan ve Türkçe karşılığı Kartal olan Aquila marka küçük uçak ilk kez Yenişehir Havaalanı’na kondu.
Kim ne derse desin…
Bir sanayi kenti olan Bursa yıllardır tekstil üretiminde sürdürdüğü varlığını ulaşım araçları alanında Türkiye’nin öncüsü konumuna taşıdı. Bu da Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin sayesinde oldu.
Tramvay ve metro araçlarıyla gelişen raylı sistem araçları üretimi Altepe’nin ısrarıydı. Berlin’deki uçak fabrikasının satın alınması için Gökçen Şirketler Grubu bünyesinde yer alan B Plas’ı ikna eden de Altepe oldu.
Nitekim…
Yenişehir Havaalanı’nda sohbet ederken, heyecanlı ve mutlu gördüğümüz Altepe yaşanan bu değişimi Bursa’nın gelişimi kabul ederek şöyle anlattı:
“Raylı sistemlerde Bursa’nın adı bile yoktu. Şimdi artık raylı sistem denince herkesin aklına Bursa geliyor. Aynı şekilde uçak üretiminde de Bursa’nın hiç adı yoktu. Şimdi uçak denildiğinde de akla Bursa gelecek.”
İster istemez…
Küçük bir katılımcı grubuyla yapılan mütevazı tören sırasında gözümüz hep Bursa’nın Kartal’ı olarak şimdiden heyecan uyandıran Aquila’daydı.
İki kişilik uçak, dev yolcu uçaklarıyla karşılaştırıldığında elbette küçücük. Fakat bambaşka bir işlevi var.
Avrupa ülkelerinde pilot yetiştirme eğitimlerinin vazgeçilmezi. Aquila’nın artık patronu B Plas Üst Yöneticisi Celal Gökçen sohbetimiz sırasında şunu söyledi:
“Daha çok kısa süre önce İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri pilot yetiştirmek için 2 uçak aldı. Uçaklar geleneksel karşılama töreniyle teslim alındı ve bize de memnuniyet yazısı gönderildi.”
Yanı sıra…
Almanya ve İsviçre’de hem hava yolu şirketlerinin hem uçuş okullarının pilot eğitimleri için Aquila’yı tercih ettiklerini, uçağın 200’ü aşkın modelinin şu anda dünya semalarında uçtuğunu söyledi.
Sonra da küçük bir bilgi verdi:
“Artık bir Türk şirketi olan Aquila’yı geliştirmek amacıyla Ar-Ge için 125 Alman mühendisin çalıştığı bir şirketi satın aldık. Alman mühendislerin yanında genç Türk mühendisler de teknolojiyi öğrenecekler.”
Şunu da ekledi:
“Siz şimdi bakınca pistte iki kişilik küçük bir uçak görüyorsunuz. Yakında bu uçağın 4 kişilik modeliyle dünya tanışacak.”