15 Temmuz’un bilinmeyen öyküleri… Darbeyi duyunca çadırdan fırlayıp meydana koşan göçerler Edebali’yi duygulandırdı

DEĞİRMENÖNÜ GÖÇERLER
DEĞİRMENÖNÜ GÖÇERLER

degirmenonu-gocerler15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimine karşı kendi yaşamını hiçe sayarak sokaklara çıkanların pek çok öyküsü var. Bu öyküleri gazetelerde okuyup televizyonlarda izlemeye devam ediyoruz.
Kuşkusuz, hepsi birer demokrasi destanı elbette ve ileride kitap olarak dünya darbeler tarihi içinde yerlerini alacaklar.
Bununla birlikte…
Kamuoyuna yansımayan, hatta gözden ırak kalan öyküler de var.
İşte…
Öyle bir 15 Temmuz öyküsünü önceki akşam Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali anlattı.
Anlatırken de gözleri yaşardı.
Söze…
“Yıldırım’daki insanlarımız değerlerine, kültürlerine bağlıdır. Medeniyetin temsilcisi konumunda olduklarının bilincindeler” diye başladı ve devam etti:
“Toplumsal dayanışmayı, komşuluk ve aile ilişkilerini en üst düzeyde tutarlar.”
Sonra da…
Cuma günü önüne gelen dosyada okuduklarını anlattı:
“Bir sosyolog arkadaşımız var. Yıldırım’daki tüm mahallelerde yaşama yönelik araştırmalarını sürdürürken, Değirmenönü Mahallesi’ne yerleşen ve 4-5 çadırda yaşayan ailelere de gidiyor.”
Şu bilgiyi verdi:
“Orada çadırlarını kuran Roman vatandaşlarımız Karabük’ten gelmişler. Çok zor bir yaşam sürüyorlar. Çocukları da var.”
Şunu vurguladı:
“Bir yandan hastalıklarla boğuşuyorlar, bir yandan iş bulamamaktan şikayet ediyorlar. Öyle olunca beslenmeleri de sıkıntılı oluyor, sağlıklı gıdalarla beslenemiyorlar.”
Şunu da ekledi:
“Sosyolog arkadaşımızla yaptıkları görüşmelerde, göçebe yaşamın kendi tercihleri olmadığını, zorunluluktan böyle yaşadıklarını söylüyorlar.”
Sonra da…
Duygulandığı bölüm şu:
“Arkadaşımıza 15 Temmuz gecesini anlatırken, ‘O gece darbe olduğunu duyunca hemen bayraklarımızı kaptık ve çadırlarımızdan fırlayıp meydana koştuk’ diyorlar.”
Değerlendirmesi de şu:
“İşte olay budur. Söz konusu vatan ve memleket olunca, çadırda yaşayıp dereden su getiren göçebe ailenin hassasiyetini okurken çok mutlu oldum ve çok duygulandım.”