Otomobil o kadar hızlı uçup gidiyor ki, rüzgârı Bursa’yı değil İstanbul’u serinletiyor, bize de arkasından bakmak kalıyor

Bayramda gazetelerde bir haber dikkati çekti. Otomobil uçmuş gitmiş, otomotiv ihracatımız 2008 yılından beri en yüksek düzeye çıkmış.
Haber…
Elbette sevindirici ve Türkiye ekonomisi açısından da çok önemli. İhracatı gerçekleştirip rekora imza atan iki büyük otomobil fabrikası üretimlerini Bursa’da yaptıkları için önemi daha da artıyor.
Bu noktada…
Otomobil fabrikalarının Bursa için önemini iki açıdan ele almak gerekiyor.
Birincisi…
Fabrikaların istihdam olarak Bursa’ya büyük katkısı var. Bu da kuşku yok ki kent ekonomisi için avantaj.
İkincisi…
Otomobil fabrikaları kurumlar vergilerini Bursa’ya yatırıyorlar. Bu da Bursa’nın vergi geliri açısından önemli.
Ne var ki…
Fabrikalar sürekli yatırım halinde oldukları için ödedikleri vergiler de düşük kalıyor. Hatta, pek de göze batmayan inşaat firmalarının bile gerisindeler.
Bununla birlikte…
İller Bankası’nın dağıttığı paylar konusunda otomobil fabrikalarıyla Bursa arasında ihtilaf buradan çıkıyor. Özellikle gelir payı ile hizmet kaynağı oluşturmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi haklı olarak fazlasını bekliyor.
Otomobil ihracatındaki patlama işte bu nedenle önemli..
Çünkü…
İhracat sırasında ödenen vergilerden de katma değer oluştuğu için, İller Bankası paylarını belirlerken her şeyi içine katarak hesap yapıyor.
Gelin görün ki…
Bursa’da üretim yapan otomobil fabrikaları, ürettikleri otomobilleri kendi bünyelerindeki ihracat şirketine devrediyorlar. İhracatı yapan o şirketlerin merkezi ise İstanbul’da.
Vergi gelirinin paylaşımı şirket merkezi esas alınarak belirlendiği için, uçup giden ve ihracatı patlayan otomobilde aslan payı İstanbul’da kalıyor, payı da hiç hakkı olmadığı halde İstanbul Büyükşehir Belediyesi alıyor.
Gariplik şurada:
Otomobil fabrikasından çıkan araçlar, Bursa yollarından geçerek Bursa’daki Uludağ İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği’nde gümrükleniyor ve yurt dışına gönderilirken, bu ihracatı hiç görmeyen İstanbul katma değerinden hak etmediği payı alıyor.
Hiç de adaletli bir şey değil.
O bakımdan…
Otomobil ihracatının 2008’den beri en yüksek seviyeye ulaşması, otomobilin uçup gitmesi ekonomi açısından çok iyi haber olmakla birlikte, Bursa’ya bir yararı ne yazık ki olamıyor.
Buna da artık bir son vermek gerekiyor.