Siyasetin yeni gündemi: Partili Cumhurbaşkanı’nın anlamı Erdoğan’ın AK Parti genel başkanlığı mı?

Açıkça söylemek gerekirse, soru sürprizdi: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden AK Parti Genel Başkanı olacağı doğru mu?”
İlk bakışta…
Siyaset gündemi içinde espri gibi görünse de, son iki günde aniden gündeme gelen partili cumhurbaşkanı tartışmaları arasında farklı bir gelişmenin habercisi olabilme özelliği taşıyor.
Nitekim…
Ankara siyaseti ve bürokrasisinde yaprak kıpırdasa haberi olan kulağı delik dostlarla yaptığımız telefon görüşmeleri de aynı noktaya çıkıyor.
Söyledikleri şu:
“Partili cumhurbaşkanı tanımı çok geniş bir alan oluşturuyor. O nedenle, Cumhurbaşkanının partili olabilme hakkı bazı gelişmelerin önünü açar.”
Bu noktada…
Gündeme gelen kimi açıklamalardan yola çıkarak önce şu tespiti yaptılar:
“Hafta başına kadar Türkiye’nin gündeminde yeni anayasayla birlikte başkanlık sistemi vardı. Başkanlık konusu iktidar partisi ve Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yine dillendiriliyor.”
Ardından…
“Fakat ortada bir de Meclis aritmetiği hesabı var” deyip devam ettiler:
“Bugünkü Meclis aritmetiğinden anayasa değişikliği çıkması mümkün değil. Referanduma götürebilme potansiyeli var, ama o da siyasi riskler içeriyor.”
Tahminleri şu:
“Bu durumda, başkanlık sistemine benzer bir model söz konusu. Zaten AK Parti sözcüleri de bunu telaffuz etmeye başladılar.”
Konuşulanı aktardılar:
“Örneğin Ankara kulislerinde son günlerde ‘Cumhurbaşkan’ kelimesi giderek daha çok duyuluyor. Bu tanımlama hem Cumhurbaşkanı, hem Başkan anlamında yeni bir model.”
Sonra da…
Yürürlükte bulunan Anayasa’nın 101. Maddesi’ndeki “Cumhurbaşkanı’nın nitelikleri ve tarafsızlığı” tanımını anımsattılar:
“101. Madde’de ‘Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer’ ifadesi yer alıyor.”
Devamında…
Ankara kulislerindeki son söylentileri yorumladılar:
“Bu madde değişir de cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisini kesmesine gerek kalmazsa, bir sonraki aşamada AK Parti Genel Başkanlığı’nı yeniden üstlenmesi konuşulabilir.”
Şunu da eklediler:
“Açıklamalardaki farklı modelden bu kastediliyor olabilir, ama bunların hepsi senaryo. Konuşmak için önce gelişmeleri görmek gerek.”