
Uluslararası kriterler, metro ya da hafif raylı sistem hatlarında yolcu istasyonu aralıklarının 800 metreden kısa ve 1 kilometreden uzun olmamasını istiyor.
Nitekim…
1997 yılında bugünkü Bursaray hatları planlanırken, uluslararası kritere çok dikkat edildi ve ortalama 800 metre arayla istasyonlar yapıldı.
Bir tek yer hariç: Acemler ve Nilüfer istasyonları arası. Burada 2.1 kilometre ara verildi.
Çünkü…
Hatlar planlanırken Mihraplı diye bir bölge yoktu ve Acemler’den Orhaneli Kavşağı’na kadar olan her yer boştu. Yerleşim ve ticaret olmadığı için, boş alana istasyon yapılmadı, Acemler-Nilüfer arası da normalden uzun oldu.
Oysa…
Bugün Carrefour’un arkasındaki Mihraplı bölgesi doldu. Yapılan çok katlı binalarda oturan sayısı sürekli artıyor. İşyerleriyle çevreye hareket geldi.
Yine…
İzmir Yolu’ndan Mihraplı Parkı’na çıkan Akpınar Caddesi üzerinde iki büyük otel yer alıyor.
En önemlisi…
Burada artık halk arasında Timsah Arena olarak kabullenilen Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu var.
Sorun şu:
Acemler ile Orhaneli Kavşağı arasındaki yolun güneyinde kalan geniş alanda yaşayanlar ya da bu bölgede işi olanlar, Bursaray’a ulaşamıyorlar.
İlginç olansa şu:
Söz konusu yerde, Bursaray’ın ana bakım merkezi ve Burulaş idari binası da var. Yani, Bursaray personeli bile istasyona ulaşamaz durumda.
İşte…
Hem maça gelen taraftarların yoğunluğu, hem bölgenin gelişip kalabalık hale gelmesi, Acemler-Nilüfer istasyonları arasına yeni bir istasyonu gerektirdi.
Yerini de…
Burulaş Genel Müdürü Levent Fidansoy açıkladı:
“İzmir Yolu’ndan Mihraplı’ya giden Akpınar Caddesi girişinde yer alan köprünün altına, akaryakıt istasyonunun yanına yeni istasyonu yapacağız.”
Şu bilgiyi de ekledi:
“Bu bölgede tren yeraltından gidiyor. O nedenle Mihraplı İstasyonu yeraltına yapılacak. Çalışma için arazi ve kot farkları uygun. Tünelin duvarını açarak giriş bağlantısını sağlayacağız.”
Zaman da verdi:
“Hazırlıklarımızı tamamladık. 5 ayda her şey biter. Bu yıl içinde istasyonu yapmak istiyoruz.”