
Sedat Kızılcıklı 2007-2011 arası AK Parti Bursa Milletvekili olarak görev yaptı, parlamento sonrası da Ali Bostancı İnşaat Genel Müdürlüğü’nü üstlendi.
O nedenle…
Bursa’nın son dönemindeki konut üretimini de, kentsel dönüşümü de çok yakından biliyor. İnşaatçılık dönemindeki deneyimleri doğrultusunda, gündemde olan kentsel dönüşümü değerlendirirken önemli bir noktaya değindi:
“Bursa şehir modeli olarak merkezden dışa doğru büyüdü ki, en doğru büyüme modeli bu. Bu, kentsel dönüşüm için de en doğru model.”
Söylediği şu:
“Kentsel dönüşüm de önce merkezdeki şehrin en eski yapılarının olduğu en kıymetli bölgelerde başlamalı ve dışa doğru devam etmeli.”
Örnek de verdi:
“Ben de kentsel dönüşümde önceliğin Altıparmak olması gerektiğini düşünenlerdenim. Kentsel dönüşüm için en güzel adres Altıparmak.”
Bir dönem inşaatçı olarak belediyelerle yakın temasından edindiği deneyimler ışığında “Büyükşehir Belediye Başkanı tüm kentsel dönüşümleri koordine etmeli” dedi ve önemli bir uyarı yaptı:
“Dönüşüm etap etap olmalı ve belli bir süreye yayılmalı. Projeye bir kerede başlanırsa buna sermaye yetmez, sorun çıkar.”
Ardından…
Gündemdeki emsal artışı ile ilgili düşüncesini açıkladı:
“Büyükşehir’in 0.50 emsal artışı kararının mahkemece iptal edilmesine üzüldüm. Bana göre Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararının arkasında durmalı ve gerekçeli kararı inceleyerek yeni bir karar almalı.”
Örnek de verdi:
“İstanbul’daki Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projesinde emsal 4 veriliyor, yükseklik de 80 metre. Bizim 0.50 emsal bunun yanında hiçbir şey değil.”
Şunu da ekledi:
” Emsal artışı müteahhitlere değil, vatandaşa yarıyor. Vatandaş cebinden para çıkmadan evini yeniliyor. Emsal olmazsa müteahhit bunu nereden verecek?”