Seçim bitti, yeni dönem başlıyor… Davutoğlu, artan oylar için teşekküre geliyor, ama miting yok!

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU
BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU

Görünüşte hareket yok. Fakat, Ankara’da çok yoğun bir gündem var. Üstelik bu gündem özel görüşmelerde alttan alta ısınıyor ve kulis ateşinde pişiyor.
Çünkü…
Masanın üstüne çıkarılabilmesi için yasal sürecin tamamlanması gerekiyor.
Örneğin…
Yüksek Seçim Kurulu dün 1 Kasım’da yapılan milletvekili genel seçimi sonucunu resmen açıkladı. Yasa gereği, kesin sonuç açıklandıktan 5 gün sonra TBMM toplanıyor ve milletvekilleri yemin ediyorlar.
Bu sütunlarda…
Siyasal takvimin nasıl işleyeceğini daha önce anlattık. Görevde seçim için kurulmuş geçici hükümet var ve görevi TBMM toplandığı anda bitiyor.
O bakımdan…
Yemin töreni bittiğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu seçimden birinci çıkan AK Parti Genel Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe’ye davet edilecek ve hükümeti kurma görevi verilecek.
Oysa…
Bugüne kadar hükümet kurma görevi için Meclis’in açıldıktan sonra TBMM Başkanı seçiminin yapılması ve Başkanlık Divanı’nın oluşması bekleniyordu.
Bu kez durum farklı…
Ülkenin hükümetsiz kalmaması için işleyiş tersine çevrilecek ve yemin töreni sonrası yeni hükümet için görevlendirme yapılacak.
Ankara’dan konuştuklarımız tüm bu sürecin şeklî göründüğünü, her şeyin belli olduğunu düşünüyorlar. Davutoğlu’nun yeni Bakanlar Kurulu’nu kafasında şekillendirme ötesinde çantasındaki liste haline getirdiğine inanıyorlar.
Hatta…
Bu dönem Bakan olacak Genel Başkan Yardımcıları’nın yerine yapılacak görevlendirmelerin bile belli olduğu inancındalar.
İşte…
Böyle bir atmosferde, Ankara kulislerini yaşayan dostumuzla konuşurken şu bilgiyi de verdi:
“Başbakan Ahmet Davutoğlu, oylarını önemli miktarda arttıran illere teşekkür ziyaretleri yapacak. Bu ziyaretler miting şeklinde olmayacak, ama kent halkıyla Başbakan bir araya gelecek.”
Şunu vurguladı:
“Bursa 7 Haziran’dan 1 Kasım’a oyunu yüzde 10 arttırdı. O nedenle Başbakan’ın teşekkür ziyareti yapacağı iller arasında Bursa da var.”
Şunu da ekledi:
“Başbakan’ın hangi illere gideceği aşağı yukarı belli. Fakat hangisine ne zaman gideceği, yani takvim belli değil. Muhtemelen hükümetin kurulmasından sonra takvim belli olacak.”