Böyle şampiyonluğa can kurban: Bursa organ bağışında Avrupa’yı geçti

BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ÖZCAN AKAN
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ÖZCAN AKAN

Kanuni Sultan Süleyman’ın ziyaretine gelen ecnebi doktorlara söyledikleri günümüze de ışık tutuyor: Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi.
Gerçekten de…
İnsanoğlu için sağlık kadar değerli bir şey yok. Ne var ki, onun da değerini sağlıklı olduğumuz zaman pek fark edemiyoruz. Başımıza, ya da çevremizin başına bir şey geldiğindeyse çaresizliği yaşıyoruz.
O çaresizliğin başında organ nakli geliyor. Yaşamını sürdürebilmek için organ nakline gereksinim duyanlar uygun organ bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabiliyorlar.
Çünkü…
Ülkemizde organ bağışı konusu, önemi herkes tarafından kabul edilmesine karşın son yıllara kadar pek yaygın olamadı.
İşte…
Bu konuda Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün son yıllarda yaptığı önemli girişimlere, daha doğrusu organ bağışını özendirip teşvik etmeye yönelik çok ciddi çalışma ve kampanyalarına tanık oluyoruz.
Bu çalışmalar çok önemli sonuçlar da veriyor.
Örneğin…
2011 yılında milyon nüfus başına 4.6 organ bağışıyla Antalya, İzmir ve Ankara’nın arkasından dördüncü olan Bursa, etkili kampanyalar sonucu 2012 yılında 8.8 ile birinci sıraya yükseldi.
2013 yılında 9’a çıkan orana karşın Antalya’nın arkasından ikinci sıraya inen Bursa, 2014 yılında 10.35’le tekrar birinci sıraya çıktı.
Üstelik…
Bu oran Türkiye’de ulaşılan en yüksek organ bağışı oranı olarak kayıtlara geçti. 2015 yılının ekim ayı sonunda ulaşılan 12.5 değeriyse, yeni bir rekorun gelmekte olduğunu haber veriyor.
Yanı sıra…
Türkiye içinde açık ara şampiyon olan Bursa, organ bağışında 5 Avrupa ilkesini geride bıraktı. O rakamları İl Sağlık Müdürü Özcan Akan’dan aldık:
“Milyon nüfus başına Almanya 10.4, Yunanistan 4.3, İzlanda 10,  İrlanda 13.4, Bulgaristan 5.3 organ bağışına sahip. Ayrıca, bu oran İran’da 8.4, İsrail’de 8.1, Yeni Zelanda’da 10.”
Rakamları sıraladıktan sonra, “Bursa bu ülkeleri geride bıraktı, ama yetmez” diyen Dr. Akan  yeni hedefi de açıkladı:
“Kendimize organ bağışında daha iyi olan ülkeleri hedef almamız gerekiyor. O nedenle yeni hedefimiz İspanya’nın 34, Fransa’nın 25.3, İtalya’nın 22.3, Amerika’nın 26.6 oranlarına ulaşmak.”
Hiç kuşku yok ki…
Bu tablo, Bursa’da yaşayıp organ bekleyenler açısından umut veren bir sonuca gidildiğini gösteriyor, ama müthiş gelişmeye karşın yine de yeterli olmadığı ortada.

Organ nakli için umutlu bekleyiş

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre 2014 yılında ülkemizde organ nakli bekleyen 22.873 hastadan yalnızca 4247’sine organ nakli yapılabildi. Bunun da 1.060’ı kadavradan gerçekleşti.
31 Ekim 2015 itibariyle Türkiye’deki bekleme listelerinde 22 bin 151 böbrek, 622 kalp, 2 bin 226 karaciğer, 51 akciğer, 265 pankreas, 2 bin 943 kornea bekleyen vatandaşımız var.
Bekleme listesine her yıl  4 bine yakın hasta ekleniyor.
Bursa’daki 4 solid organ, 3 kornea nakil merkezindeyse 1.112 hasta böbrek,
140 hasta karaciğer ve 40 hasta da kornea nakli için bekliyor.