
Bursa siyasetinde demografik yapı ayarı her zaman için geçerli oldu. Çünkü, ülkenin her yanından gelenlerin yanı sıra Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan ve son dönemde Ortadoğu’dan göç alan bir kentte yaşıyoruz.
Üstelik…
Bir yanda nüfus kayıtları geldikleri il gözüken orta yaş üstü kuşağı var, diğer yanda onların çocuklarından oluşan ve doğumlarıyla nüfus kayıtları Bursa olan genç jenerasyon var.
Siyaset de işte böyle bir geniş ve derin nüfus yapısı içinde kendine yol arıyor.
Demografik yapı tartışmaları ilk olarak Karadeniz kökenli siyasetçilerin listelere ilgisiyle başladı.
Gerçi…
Karadenizli tercihi listelerde pek belli olmadı, ama hissedilen ilk hareket Bulgaristan göçü sonrası gündeme geldi. Siyasi partiler, göçmen oyları için listelerinde göçmen adaylara yer verdiler.
Daha sonra…
Artvinliler listelerde tercihli olarak yer buldular. Geçen dönem Erzurumlular gündeme geldiler. Bu seçim Erzurum kökenlilerin yanında Muş kökenli aday adaylarının ciddi bir hamlesi olmuştu, ama Erzurumlu aday ağırlığı yine ortaya çıktı.
Bu noktada…
Erzurum oyları, AK Parti’nin ikinci sıradan aday gösterdiği İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ile daha farklı bir görünüme ulaştı.
Çünkü…
7 Haziran’da Erzurum Adayı olan Ala’yı 1 Kasım için Bursa’ya kaydıran AK Parti, bu şekilde Bursa’daki Erzurum kontenjanını da kullanmayı seçti.
Ne var ki…
Ala’nın adaylığı siyasi hedef olmasını da beraberinde getirdi. Özellikle de, MHP sözcülerinden Efkan Ala’ya yönelik olarak sert hamleler geliyor.
Aslına bakılırsa…
Böyle bir rakip parti taarruzu bugüne kadar Bursa siyasetinde görülmüş bir durum değil. Bu da Efkan Ala ile birlikte Bursa’da yaşanan bir ilk oldu.
Kısacası…
1 Kasım seçiminde Erzurum oyları ile ilgili sempati ya da tepki sandığa giden yolu çok etkileyecek. Öyle görülüyor.