Sanayiye karşı olmak mümkün değil, ama disiplin şart… Kent içinde kalan sanayi için kritik bir çağrı

BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANI SEMİH PALA
BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANI SEMİH PALA

Son dönemde… Değişik kesimler tarafından “Bursa’nın sanayiye doyduğu ve artık sanayi yatırımı yapılmaması gerektiği” şeklinde özetlenebilecek değerlendirmeler yapılıyor. Bu sütunların okurları sanayi yatırımlarının durması çağrılarına katılmadığımızı biliyorlar.
Çünkü…
Bursa artık gerçek bir sanayi kenti ve gelecek planlarında yer alan üreterek dünya ligine girme hedefinden vazgeçemez.
Buna karşın…
Bursa’nın sanayi planlamasını doğru yapması, kent hedeflerinin bütünüyle sanayi entegrasyonunu doğru kurması gerekiyor.
Daha açık söylemek gerekirse, sanayinin gereksinimlerine yalnızca sanayicinin çıkarları ve memnuniyeti açısından bakmak doğru bir yaklaşım değil.
Yani…
Sanayi elbette gerekli, ama kent bütünü ve disiplini açısından sanayinin doğru yatırım yapması için de gerekli uyarılar yapılıp önlemler alınmalı.
Örneğin…
Son 1 yıldır Bursa’nın gündeminde Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılmak istenen termik santral var. Adına buhar üretim tesisi denilmesi, tesisin kömürlü termik santral olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Burada…
Konuyu kent için kritik kılan nokta ise, fiili durum ve zorlamayla sonradan organize sanayi bölgesi olarak kabul edilen DOSAB’ın yerleşim yerleri ortasında ve kentin gelecek planlarını ilgilendiren bir bölgede olması.
O bakımdan…
Böyle kritik bir yerde kurulacak termik santral için “sanayicinin çok ihtiyacı var” yaklaşımı, yarınlarda sorgulanacak bir düşünce şekli.
Kaldı ki…
Bugünün kent planlamasında bile yatırımı ilgilendiren çok önemli bir durum söz konusu. Ona da, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala dikkat çekti.
Dedi ki:
“İzmir Yolu’nda, Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin hemen yakınındaki Badırga’da 204 hektar alan üzerinde Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi oluşturuldu. TOSAB faaliyete geçtiğinde kentteki tüm boyahaneler buraya toplanacak.”
Şunun altını çizdi:
“Nerede olursa olsun, TOSAB dışında boyahane çalışmasına izin verilmeyecek, tüm boyahaneler Badırga’ya taşınacak.”
Söylediği şu:
“Yarınlarda işlevsiz kalacak bir tesisin DOSAB’da kurulması ısrarı en azından sanayici mantığıyla doğru bir yatırım değil.”
Çağrısı ise şu:
“Teknoloji tartışmalarını bir kenara bırakarak, bu tesisin Demirtaş’a değil Badırga’ya kurulması çağrısını yapıyorum. Yoksa yatırım boşa gidecek.”
Bize göre…
Son derece içten ve ileriyi görebilen düşünceyle yapılmış bir çağrı.
Kendi yatırımlarında kılı kırk yaran sanayicilerin, gaza gelmeden ve iş işten geçmeden bu çağrıya kulak vermelerinde yarar var.