Seçmen kimseyi iktidar yapmadı, koalisyonla birlikte yeni seçenek ortaya çıktı: Yeniden seçim olur mu?

Her yönüyle farklı bir seçim oldu… Her şeyden önce, bir seçimin klasik faktörleri dışında her şey bu seçim sürecinin ana gündemi oldu.
Bir kere…
Bu sütunlarda daha önce vurguladığımız gibi, siyasi partiler arasındaki yarış olması gereken seçim, ilk kez siyaset dışı faktörler yarışı haline dönüştü.
Örneğin…
İlk kez bir cumhurbaşkanı seçim kampanyasına katılıp meydan mitingleri yaptı, hatta siyasi partilerle sert polemiklerden kaçınmadı.
Yanı sıra…
Cumhurbaşkanı söylemleriyle aynı doğrultuda, Başbakan Ahmet Davutoğlu sandıktaki rakibi partilerin yanında Pensilvanya-cemaat-paralel kavramlarıyla Fethullah Gülen yapılanması ile ilgili suçlamalar getirdiler.
Böylece…
Siyaset dışı yapılanma, seçimin ana unsurlarından biri haline geldi.
Geçmiş seçimlere dönüp baktığımızda, Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti’nin sertlik ve polemiklerden beslendiğini, savaş düzeyindeki suçlamaların AK Parti lehine oya dönüştüğünü görmüştük.
Bu kez…
Recep Tayyip Erdoğan destekli bir seçim kampanyası yürüten AK Parti sertlikten sonuç alamadı.
Alamadığı gibi…
AK Parti’nin meydanlardaki aşırı yüklenmeleri HDP’yi gündemde tuttu ve sonuçta Batı kentlerinde ummadığı oylara ulaşmasını sağladı.
Şunu da unutmamak gerekiyor:
Geçmişte…
HDP’den önceki süreçlerde Güneydoğu ve bazı Doğu illerinde bağımsız seçilip Meclis’te grup kuranlara “Kurun partinizi, girin seçime” çağrısı yapılıyordu. Bu bölgeleri temsil misyonu üstlenen HDP seçime girme kararı alınca bu kez barajın altında tutmak için baskı ortaya kondu.
Bugün…
Konjonktürel gerçekler HDP’yi bölge partisi olmaktan çıkarıp Türkiye partisi olma yolunda önemli bir noktaya taşıdı. Sürdürüp sürdürmemek elbette HDP’nin elinde.
Sonuçlara gelecek olursak…
Bursa seçiminin AK Parti 10, CHP 5, MHP 3 milletvekili olarak sonuçlanacağı beklentisi yaygındı. HDP barajı aşmakla kalmayıp, Bursa’da da sürpriz yaparak 1 milletvekili çıkarınca AK Parti 9’a indi.
Türkiye’deyse, seçim tablosu koalisyon ortaya koydu. Gerçi “Türkiye 2001’e geri döndü” yorumu yapanlar var, ama tablo eskisi gibi değil.
Şimdi herkesin gündeminde koalisyon var. Herkes ince hesap yapıyor, iktidar formülü üretiyor.
Bir bakıma…
Bugünden itibaren iktidar mühendisliği süreci başlıyor, yeniden seçim arayış formüllerinden biri. Hatta, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları sonrası, ciddi bir seçenek hakline geldi.
Bakalım neler olacak?