Koalisyon arayışlarını Ali Yaşar Hoca yorumladı: Futbol maçı yaklaşımı demokrasiyi yıpratır

PROF. DR. ALİ YAŞAR SARIBAY
PROF. DR. ALİ YAŞAR SARIBAY

Yüksek Seçim Kurulu kesin sonuçları açıkladı. Sıra bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin toplanması ve milletvekillerinin yemin etmelerine geldi.
Böylece…
Şu anda nabız yoklama düzeyinde kulis çalışması olarak yürütülen koalisyon arayışları için de resmen düğmeye basılacak. Çünkü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  hükümeti kurma görevini parlamentodan birine verecek. Bu da, siyasi teamüller gereği en yüksek oyu alan siyasi partinin genel başkanı olacak.
Konu…
Yani koalisyon hesapları ve getirdiği arayışlar bugüne kadar hep siyaset içinde konuşuldu. Oysa bu tür sıkıntılı konularda bilimsel yorum daha öne çıkıyor.
O nedenle…
Türkiye’nin tanıdığı ve görüşlerini önemsediği Siyaset Sosyoloğu Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay’ı aradık. Eksik olmasın; ne zaman görüşüne ihtiyaç duysak, Ali Yaşar Hoca kırmaz, atlar gazeteye kadar gelir. Bazen de televizyon ekranı ya da telefonun ucunda görüşlerini paylaşır.
“Hocam bu arayışlardan ne çıkar?” diye soruyu en doğal halinde yöneltince Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay da en açık şekilde cevap verdi:
“AK Parti dışındaki siyasi partilerin bu yaklaşımlarıyla koalisyonun kurulma olasılığı çok zayıf.”
Nedenini şöyle açıkladı:
“Koalisyona herkes kendi açısından yaklaşıyor. Herkes ‘Bizim kırmızı çizgilerimiz var’ deyip kendisi dışındaki bütün seçenekleri dışlayan bir tavır gösteriyor.”
Bu noktada…
“Bu durum, biraz da siyasi kültürümüzün özelliğinden geliyor” deyip şunu ekledi:
“Kazanan-kaybeden şeklindeki karşıtlığa çok fazla sıkıştırılmış bir kültür bu. Kazananın tümüyle kazandığı, kaybedenin de tümüyle kaybettiği gibi bir yaklaşım var.”
Ardından…
“Tartışmalara bakıyorum, yüzde 60 ve yüzde 40 bloğu gibi siyasi mantığı çok zorlayan yorumlar yapılıyor” dedi ve çarpıcı bir duruma işaret etti:
“Yüzde 60 denilen bloğu zaten AK Parti dışında seçime giren partilerin tümü oluşturuyor. Yani Meclis’e giren 3 parti bile değil. O nedenle kendi içinde bütünlük yok.”
Yorumu şu:
“Eğer kaybedenin makul bir kazanma ümidi varsa, demokrasiyi o sürdürür, yaşatır. Fakat futbol maçındaki gibi kazandık-kaybettik yaklaşımı demokrasiyi yıpratır. O zaman da sonuç çıkmaz.”