Vali Karaloğlu bir açıklama yapmalı: Halk Sağlığı’nda neler oluyor?

Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun özellikleri itibariyle farklı bir vali olduğunu biliyoruz. Bu sayfaların okurları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği’nden geldiği için yerel yönetim mantığıyla hareket ettiği yorumlarımızı biliyorlar.
Bu kez…
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulmak istenen ve halkın karşı çıktığı termik santrala ÇED izni yolu açacak rapor konusunda işin içine çok fazla girdiği ortaya çıktı.
Tüm ayrıntılarını bu sayfalardan duyurduk… İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Resul Özbek imzalaması istenen rapora “halk sağlığı ve çevreye zarar vereceği” gerekçesiyle karşı çıkınca Vali ile görüş ayrılığı doğdu ve istifa etmek zorunda kaldı.
Yerine Vali Karaloğlu tarafından görevlendirmeyle vekaleten atanan Dr. İrfan Oğuz’un, tüm olumsuz görüşleri kaldırtıp “Önceki raporumuz sehven yazılmıştır, bizim açımızdan sakınca yoktur” notuyla yeni bir rapor hazırlatması da yaşananların boyutunu ortaya koyuyor.
Nitekim…
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz bu durumu dün Meclis gündemine taşırken 3 bakana soru önergesi verdi.
İlk önergeyi Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na veren Demiröz, hem Vali Karaloğlu’nun baskısı olup olmadığını öğrenmek istedi, hem de “ÇED raporuna olumsuz görüş bildirme olasılığı bulunan her kurumun yöneticisi istifaya zorlanacak mı?” diye sordu.
İkinci önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’den “Bu gelişmelerden sonra Bursa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden çıkacak ÇED için olumlu raporun ne anlama geleceğini” öğrenmek istedi.
Üçüncü önergede ise İçişleri Bakanı Efgan Ala’ya şu soru dikkat çekiyor:
“Vali Münir Karaloğlu ile ilgili herhangi bir işlem yapılacak mı?”
Görüldüğü gibi…
Bursa’nın gündemi olmaktan çıkıp soru önergeleriyle hükümetin önüne gelen spekülatif konunun tam merkezinde Bursa Valisi Münir Karaloğlu var.
O bakımdan…
Vali Karaloğlu’nun gelişmelerle ilgili kamuoyuna bir açıklama yapması gerektiğini düşünüyoruz.