Son yıllarda… Sosyal medyadan yayılan ve bazı şirketler tarafından reklamlarda da kullanılan bir akım var. İlk yayıldığında “doğa için çal” adıyla kabullenilen ve ülkenin değişik köşelerinde amatörler tarafından seslendirilen tanınmış türkü akımının aslında Bursa’dan başlayan amatörce bir çalışma olduğu pek bilinmez.
İşte…
Türkiye’de akıma yol açan bu uygulama şimdilerde Bursa’nın tanıtım projesi olarak bambaşka bir boyutta gündeme geliyor.
Proje…
Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Saffet Yılmaz’dan çıktı. Ülke genelinde ses getirecek bir Bursa’nın tanıtımı üzerinde çalışılırken, “Bursa için çal” olarak tanımlanabilecek projeyi üreten Saffet Yılmaz’a ekip arkadaşları da destek verdiler.
Bunun üzerine…
Büyükşehir Basın kadrosuyla Saffet Yılmaz’ın koordinatörlüğünde çalışmalara başlandı.
İlk olarak…
Dinleyen herkesin beğenip benimseyeceği ve kolay söyleyebileceği bir türkü arayışı başladı. Araştırmalar sonunda, sözleri “Kıyıdan kıyıdan kıyıdan gel ortası çukur kıyıdan gel” diye başlayan Keles türküsü için karar verildi.
Sonra da…
Yine Büyükşehir Basın kadroları tarafından prodüksiyon çalışmaları yapıldı.
Bir yandan da çekim için mekanlar tespit edildi. Bursa’nın doğal güzellikleri ve tarihi eserleri yanında Büyükşehir tarafından kazandırılan bazı hizmetler ve restorasyonlar da çekim programına alındı.
Bursa’da çekilen ilk korku filminin yönetmeni H. Mücahit Pehlivan klip yönetmenliği için kolları sıvadı.
Uludağ’da oteller ve göller bölgesinden İznik’e, Mustafakemalpaşa Suuçtu’dan Keles’in Gelemiç’ine, Issız Han’dan kanyon ve köprülere, Orhaneli Sadağı Kanyonu’nundan Karacabey Longoz’a, Gölyazı’dan Mudanya’ya, Orhangazi’den Gürsu Paraşüt Alanı’na çekimler yapıldı.
Ayrıca…
Ulucami, Emirsultan, Yeşil Türbe, Tophane Surları, Hanlar Bölgesi gibi mekanlarda yaz sonu başlayan çekimler 3 ayda tamamlandı. Klip için tam 100 mekanda çekim yapıldı, ancak 70 mekan görüntüleri kullanılabildi.
Bu arada…
Türkü kısa, mekanlar zengin olunca Büyükşehir kadrosundan Kurtuluş Gözütok stüdyoya girip daha uzun modern bir düzenleme yaptı ve Kıyıdan adlı türkünün süresi 6 dakika 30 saniyeye uzadı.
Seslendirme için de…
Proje amatör sesler geleneğini sürdürdü. 38 müzisyen enstrüman çalarken, Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği konservatuvarlarından 24 sanatçı değişik mekanlarda türküyü seslendirdi. 6 kişi de geri vokal yaptı.
Klipte…
Büyükşehir Belediyesi Bandosu, Çalgıcı Mektebi, Bursa Tarihi Mehteri ve Tahtakıran Kılıç-Kalkan Ekibi de görev aldı.
Böylesine emek harcanan projeye Elimde Sazım Bursa’da Gözüm adı verildi.
Ardından da…
Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Saffet Yılmaz tüm çalışmaları alıp Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye çıktı.
Proje ve çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra da, “Bu kipte sizin de yer almanız çok güzel olur” önerisini iletti.
Yapılanları gören Başkan Altepe projeden öylesine etkilendi ki, öneriyi hemen kabul etti.
Bunun üzerine…
Botanik Park’taki Japon Bahçesi’nde türkünü nakaratı olan “Bursa’dan güzeli yok” mısraını Altepe seslendirdi.
Açıkça söylemek gerekirse…
“Bursa İçin Çal” genellemesi altında “Elimde Sazım, Bursa’da Gözüm” projesinin ilk ürünü olan türkünün klibini izlerken çok beğendik ve etkilendik.
Bursa’nın kendi değerleriyle tanıtımı için devamını bekliyoruz.