Enis Berberoğlu’nu her şeyden önce iyi bir gazeteci olarak tanıyoruz. Hürriyet gazetesi genel yayın müdürlüğü görevinden ayrıldıktan sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla kurultayda Parti Meclisi’ne seçildi.
Dün de…
CHP İletişim ve Medya İlişkilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak Bursa’da önce basının karşısına çıktı, sonra örgüt toplantısı yaptı.
Ziyaretinde…
İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve yıldızı Soma faciası açıklamalarıyla parlayan Manisa Milletvekili Özgür Özel de yanındaydı. Masada İl Başkanı Metin Çelik de vardı.
Üzerinde durduğu konu, seçmen-CHP ilişkisi oldu. Siyasetçi kimliği, fakat gazeteci bakışıyla tespit yaptı:
“Politikacı derdini anlatamayınca seçmen de böyle karar veriyor. Mesele siyasetin kanalının değişmiş olmasından kaynaklanıyor. Etnisite ve din üzerine siyaset yapılıyor. Bendensin-değilsin bakışı siyasete girince ortaya da başka bir kalıp çıkıyor.”
Bu noktada…
Ağustos ayına kadar Türkiye’nin en önemli gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yapan Berberoğlu siyasetçi yaklaşımı “CHP haberlerinin yeterince yer bulamadığını” söylerken, siyasi baskıya dikkat çekti.
Meslektaşımız Serkan İnceoğlu emeği savunan CHP’nin emekçi kenti Bursa’dan oy alamamasını gündeme getirince biz de bunun nedenini irdelemek için küçük bir ek yaptık:
“CHP Bursa’da sosyal ve refah seviyesi yüksek kesimlerin yaşadığı Bademli ve Çekirge gibi bölgelerle eski kent merkezinde birinci parti. Oysa buraları eskiden merkez sağın kalesiydi. Sosyal demokrat oyların iktidar olmaya yetmediğini gördüğü için yönünü merkez sağa çeviren CHP başka bir kulvara mı geldi, seçmeni mi değişti?”
Sorumuza…
Berberoğlu biraz da Bursa’yı tanıdığını belli ederek cevap verirken CHP’nin 1977’de belediye başkanlığını kazandığını anımsatmak için “1977’de de böyle olmuştu” dedi.
Gerçi…
O tarihte Bademli yerleşimi henüz yoktu, ama söylediği genel yaklaşım olarak doğru. Ancak, o seçimdeki CHP’yi tercihi nedeniyle, bugün CHP’den beklenen aynı değil.
Belli bir yaşın üstündekiler anımsayacaktır, 1977’de CHP umut veren parti olarak seçime girmişti. Seçmen de devrim yapacağı için oy verdi.
Bugün ise…
CHP daha çok, sistemin korunmasını isteyen seçmenden oy alıyor, yaşamının değişmesini istemeyen seçmen tarafından daha çok tercih ediliyor.
Yani…
CHP daha çok sistemin ve yaşam alanı ve sosyal statülerinin korunmasını isteyen seçmenden oy alıyor.
Oysa…
Siyasette yeniyi arayan toplumlar devrimin peşinden giderken korumacılığa soğuk bakıyor. CHP de korumacı görüldüğü için belli bir oyda takılıp kalıyor.
Bize göre CHP’nin sorunu bu.
Yine de…
Berberoğlu’nun “seçmenin neden oy vermediğini sorguladıklarını” söylemesini önemsedik.