Türkiye’de demokrasinin geleceği Nilüfer modelinde

Sözünü… 30 Mart’taki yerel seçim öncesi, seçim kampanyası sırasında verdi. Hatta, “Demokrasi kenti Nilüfer” sloganını kullandı.
İlk adımı da…
Seçim sonrası yeni Nilüfer Belediye Meclisi’nde, yasanın istediği komisyonlar dışında 9 yeni komisyon kurup projenin üst yapısını hazırladı.
Tüm bu adımlar, bu haftadan itibaren Türkiye’de demokrasinin geleceği için Nilüfer modelini ortaya çıkaracak.
Nitekim…
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey konuştuğumuzda heyecanlıydı.
Uygulama aşamasına gelen ve şu anda Türkiye’de hiçbir yerde olmayan yerel yönetimde demokrasi projesini özetledi.
Söze…
“Demokrasi kavramını yerelden genele güçlendirmek istiyoruz” diyerek başladı ve şöyle devam etti:
“Türkiye’nin ihtiyacı olan demokrasi, özgürlük, vicdan ve etik değerlere sahip çıkan bir uygulama başlatıyoruz. Çünkü demokrasi olmadan barış olmaz. Barış içinde yaşayalım istiyoruz.”
Şunu vurguladı:
“Hava, ekmek, su kadar demokrasiye de ihtiyacımız var. Ama tepeden inme değil, yerelden ve güçlenerek ilerleyen demokrasi olmalı.”
Şuna işaret etti:
“Biz demokrasiyi mahalleden başlatıyoruz. Zaten öyle olmalı. Demokrasi sokakta başlamalı, mahallelerde, köylerde, şehirlerde gelişip ülkeye yayılmalı.”
Şunu da ekledi:
“Bunu başardığımızda güçlü bir demokrasiye sahip oluruz.”
Sonra da şu bilgiyi verdi:
“Nilüfer’de 64 mahallemiz var. Bu 64 mahallede sandıkları kurup Mahalle Komiteleri seçimi yapacağız. Bu yolla tüm mahallelerde toplam 1600 komite üyesi seçilecek.”
Adım adım ilerlediği demokrasi ortamı için şunu söyledi:
“Seçim öncesi her şeyi vatandaşın görüşünü alarak yapacağımızın sözünü vermiştik. İşte onu yapıyoruz.”
Sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan sonra Nilüfer’de yatırımlar ve işler yalnızca başkanın sözüyle, ya da meclisin kararıyla olmayacak. Mahalle Komiteleri yapılacak işi yerine varıncaya kadar konuşup tartışacaklar. Ortaya çıkan karar uygulanacak.”
Mecliste oluşturulan 9 yeni komisyonun da, mahalle Komiteleri ile birlikte çalışacağını ifade eden Bozbey şu çağrıyı yaptı:
“Mahallesi için, yaşadığı kent için, ülkesi için düşüncesi olan, sözü olan gelsin komitelere aday olsun, karar mekanizmasında yer alsın.”
Bu noktada…
Heyecanının nedenini de ortaya koydu:
“Mahalle Komiteleri’ni İçişleri Bakanlığı da yakından takip ediyor. İleride bu sistem, yerel yönetimlerde mutlaka yer alacak, biliyorum.”
Beklenti de açıkladı:
“2019’a yetişirse, hemen başlar. Yetişmezse de bir sonraki yerel seçimde Nilüfer modeli olarak yasalaşır.”

-26 Ekim’de Demokrasi Senliği var-

Nilüfer’in 64 mahallesinde Mahalle Komitesi seçimleri için sandık kuruluyor.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in verdiği bilgiye göre Mahalle Komitesi’nde seçilmiş ve daimi üyeler olacak. Daimi üyeleri mahalle muhtarı, ihtiyar heyeti, cami derneği başkanı, okul aile birliği başkanı, spor kulübü başkanı, STÖ başkanı oluşturacak. Ayrıca her mahallede 1 üye seçilecek.
Demokrasiyi yerelden başlayıp genele yayma modelinin bu ilk uygulaması için seçime girmek isteyenlerin başvuruları 16 Ekim Perşembe akşamı tamamlandı. 26 Ekim Pazar günü de demokrasi şenliği olan seçim yapılacak.