İşte bugünün sorusu: Irak ve Suriye’nin kuzeyinden Kürt devleti doğar mı?

Ortadoğu’da yeni bir durum var ve bunun sancılarıyla kargaşa yaşanıyor. Neler olduğunu, Ortadoğu Uzmanı olarak bölgede sürekli saha araştırmaları yapan Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Pirinççi şöyle tanımladı:
“Sistemim dönüşümü sancısı yaşanıyor… Engellemeye çalışanlar, direnenler, başka şeyler yapmaya çalışanlar, oturup bekleyenler, dışarıdan müdahale edenler var.”
Soru şu:
Bu kargaşa ve çatışmalardan Kürt Devleti doğar mı?
Soruya cevap verirken…
“Devletsiz tek millet… İran topraklarında kısa bir Mahabad Kürt Cumhuriyeti var, ama binlerce yıldır devletleri yok” diyerek söze başladı.
Sonra…
“Her coğrafyada yaşayan Kürtleri ayrı görmek gerekir” dedi ve ekledi:
“Irak’ın kuzeyinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi adı altında federe birim var. Devletleşmeye en yakın yer orası.”
Peki…
Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyini içine alacak şekilde Kürt Devleti çıkar mı?
Ferhat Hoca’nın düşüncesi şu:
“Suriye’deki Kürt nüfusun yaşadığı bölgeler arasında toprak bütünlüğü yok. Kürtler Suriye’de 3 bölgede dağınıklar. Aradaki bölgelerde Araplar,Türkmenler ve diğer gruplar var. Toprak bütünlüğü olmayan yerden Kürdistan çıkarmak mümkün değil.”
Bütün bu süreçte Kobane’nin yerinin ne olduğunu şöyle tanımladı:
“Kobane kasaba, ama ötesinde bir kontrol yok. Afrin’in ötesinde de kontrol yok. Suriye’de istikrarlı bir merkezi yapı oluşsa en fazla hakları verilmiş kanton yönetimi olur.”
İlan edilen kantonlara bakışı ise şu:
“Kendi başınıza kanton ilan ettiğinizde her şeyi çözmüş olmuyorsunuz.”