Herkesin merak ettiği soru: Bu yaşananlarda Amerika’nın Türkiye’ye bakışının etkisi var mı?

Aslında… Yazının başlığında yer alan soruyu Amerika’da Dışişleri Bakanlığı ve Senato’da görüşmeler yapan, siyasi kimlikli bir dostumuza geçen ay sorduk.
Özellikle…
Suriye eksenli gelişmelerin yoğun olduğu bir süreçti.
Bugün ise…
Kandil’in yeniden hareketlendiği, Güneydoğu’da halkın da karıştığı kalkışma çağrıları yapılan yeni eylemler bir anda ortaya çıktı.
Üstelik…
Hükümetin çözüm süreci ile ilgili adımlar attığı, İmralı ile görüşmelerin bildiri haline bile dönüştüğü bir süreçte ne oldu da Güneydoğu’da terör hortladı ve oradan ülkeye sertlik yayılıyor.
Özellikle…
Bayrak indirme olayı sonrası toplumda infial havası oluşurken, siyaset de sertlik dozunu en üst noktaya çıkardı.
İşte…
Olan biteni izleyip okurken, geçen ay yaptığımız görüşme aklımıza geldi.
O görüşmede…
Amerika’daki görüşmelerinin izlenimlerini siyasi kimlikli dostumuz şöyle aktarmıştı:
Bir…
“Amerika Ortadoğu’dan çekiliyor. İlgisini Asya Pasifik’e yönlendirdi. Çünkü, orada büyüyen ve büyümeye devam eden Çin var. Asya Pasifik’e yerleşerek Çin’i kontrol etmek istiyor.”
İki…
“Amerika’nın Ortadoğu’ya eskisi gibi ilgisi yok. Hatta, Suudi Arabistan’la bile arası limoni. Amerika şimdi İran’la yakınlaşıyor.”
Üç…
“Kaya gazı tüm dengeleri değiştirecek. Amerika kaya gazıyla kendi enerji ihtiyacını karşılayacak, hatta ihraç edecek. Böylece Ortadoğu’ya enerji bağımlılığından kurtulacak.”
Dört…
“Amerika Ortadoğu’da ekonomik nedenler ve küresel piyasalar için bölgesel istikrarı önemsiyor.”
Beş…
“Amerika, Türkiye’yi öngörülemez ve ne zaman ne yapacağı belli olmayan bir ülke olarak görüyor.”
Altı…
“Amerika, Türkiye’nin istikrar sağlayıcı bir ülke konumundan istikrarsızlığa yol açan bir ülkeye dönüşmesinden rahatsız.”
Yedi…
“Türkiye hala AB ve Nato için iyi bir ortak. Fakat şimdi temkinli yaklaşılması gereken bir ülke kabul ediliyor.”
Sekiz…
“Türkiye, dış politikanın hamaset diliyle yapıldığı, cepheleşen ülke görülüyor.”
Dokuz…
“Irak, Suriye, Mısır’da istikrarsızlık kaynağı kabul edilen Türkiye’nin İsrail ilişkileriyle ilgili kaygı daha küçük bir parça. Büyük oranda Irak, Suriye, Mısır politikaları endişe veriyor.”
Nedense…
Son bir hafta içinde Lice’de yol kesmeyle başlayıp bayrak indirme ile doruğa tırmanan olaylar, geçen ay yaptığımız bu konuşmayı anımsattı.
Kafamıza takılan soru da bu:
Acaba…
Cumhurbaşkanlığı seçimi fotoğrafının ortaya çıktığı bir süreçte yaşananlarda, Amerika’nın Türkiye’ye bakışının bir etkisi var mı?