4 yıl sonra ortaya çıktı… Bükköy madenindeki oturma eylemi madenciye ceza getirdi

Tarih 10 Aralık 2009… Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy’deki maden ocağında grizu patlaması sonucu 19 madenci yaşamlarını yitirdi, maden şehidi olarak kayıtlara geçti.
Aradan zaman geçti, madende yaşamlarını yitirenlerin aileleriyle maden şirketi tazminatlarda uzlaşma sağladı, acıyı hep yaşayan dışındakiler için unutuldu.
Fakat…
O kazadan geriye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği kaldı. Derneğin genel merkezi Mustafakemalpaşa’da. Şubesi ise Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde. İkinci şube Manisa’nın Soma ilçesinde açılacaktı.
Fakat…
Çalışmaların sonuna gelindiği bir sırada o facia yaşandı. O nedenle dernekleşme aksadı. Bir şube de Kütahya’da açılacak.
Şimdilerde…
Soma’daki madencilerin 301 madencinin şehit olduğu ocakta işbaşı çağrısına tepkileri ve bu tepkiye dayanan eylemleri gündemde. Yaygın gazeteler ve televizyon kanalları Soma’daki madenci tepkisini haber yapmaya devam ediyorlar.
Geçenlerde…
Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Nihat Hanay’la sohbet ederken, kamuoyuna yansımayan, fakat çok özel sonuçlar doğuran bir eylemin de Bükköy’de yaşandığını söyledi.
Meğer…
10 Aralık 2009 tarihindeki grizu patlamasından sonra Bükköy’deki maden ocağı 6 ay kapalı kalmış.
Ardından…
Mayıs 2010’da ocak yeniden açılmış ve işçilere işbaşı çağrısı yapılmış.
Bu noktada…
Başkan Hanay şunu söyledi:
“Gündüz vardiyasında çalışanlar ocaktaki diğer bölümlerde çalışmaya başladılar. Fakat gece vardiyası, grizu patlamasının olduğu galeride çalıştırılmak istendi.”
Sonrasını şöyle aktardı:
“Fakat gece vardiyasındaki 55 madenci, o galerinin kapalı olması gerektiğini söylediler ve facianın yaşandığı yerde çalışmak istemediler. Bunu da eylem yaparak gösterdiler.”
Söylediğine göre…
55 madenci, 19 arkadaşlarını maden şehidi verdikleri galeride iki gün süreyle çalışmayıp oturma eylemi yapmışlar. Maden şirketi de bunu zabıtla belgeleyip yasal işlem yürütmüş.
Bunun üzerine…
Mustafakemalpaşa Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki yargılamanın sonucunu Hanay’dan dinlerken çok şaşırdık:
“55 madenciye madende oturma eylemi yapıp işi yavaşlattıkları ve üretimi aksattıkları suçlamasıyla 1.005’er lira para cezası verildi.”
Bir de sorusu var:
“Madenciler bize gelip üye olmak istediklerini söylüyorlar, fakat üye olamıyorlar. Acaba neden? Doğrusu bunu da merak ediyoruz.”