Sosyolog gözüyle seçim: Kırsaldaki seçmen vefayı önemsiyor

Seçim geride kaldı, ama değerlendirmeleri sürüyor. Daha doğrusu, seçim sonuçlarına yönelik farklı açılardan analizler ortaya çok değişik ve farklı sonuçlar çıkarıyorlar.
Örneğin…
Büyükşehir ve 17 ilçenin tüm seçim sonuçlarını iki sosyolog olarak Mutlu Çınar ve Faruk Özcan tek tek inceleyip analiz ettiler.
Bu analize…
Seçim öncesi yapılan kamuoyu araştırmalarının ortaya koyduğu seçmen beklentilerini de eklediler.
Çıkan sonucu Yedinci Şehir Enstitüsü Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar açıklarken söze şöyle başladı:
“Araştırmalarla seçim sonuçları paralellik gösteriyor. Fakat bu seçimle birlikte Büyükşehir’den Bütünşehir’e geçildiği için aynı sandıkta iki farklı seçmen yapısı ortaya çıktı. Biri kent merkezinde yaşayan seçmen, diğeri kırsal seçmeni.”
Sonra da, aynı sandıkta bir araya gelen bu iki seçmeni karşılaştırdı:
Bir…
“Kent merkezinde yaşayan seçmen pragmatist davranıyor. Aldığı ya da alabileceği hizmete bakıp ona göre kararını veriyor.”
İki…
“Kırsalda yaşayan seçmen ise daha duygusal yaklaşıyor. Çünkü vefaya önem veriyor. Kendisine kim elini uzatmışsa, o da ona sempatiyle bakıyor.”
Şunu vurguladılar:
“Nitekim bu seçimde, seçim öncesi döneminde ilçelere ve köylere sürekli ziyaretler yapıp küçük de olsa hizmetleriyle iz bırakan Recep Altepe’ye karşı vefalı davrandılar.”
İki sosyoloğun yaptıkları analizde bir de seçim sonucu yorumu var.
Tüm il genelinde bu seçim yalnızca Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi yapıldı. 2009’da ise il genelindeki seçim İl Genel Meclisi seçimi olmuştu.
O nedenle…
2009 yerel seçimindeki İl Genel Meclisi oylarıyla 30 Mart’taki Recep Altepe oylarını karşılaştıran Mutlu Çınar ve Faruk Özcan, ortaya çıkan tablonun altını şöyle çizdiler:
“3 ilçe hariç tüm ilçelerde Recep Altepe’nin kişisel oyları seçim sonucuna doğrudan etkili. Çünkü, bu 3 ilçe hariç diğerlerinde rakiplerinin toplamlarından fazla oy aldı.”