Akdoğan’ın seçim sorgulaması: CHP’de gerileme var

Pazartesi günü CHP’de peş peşe iki kritik toplantı vardı. CHP İl Başkanı Metin Çelik ilkinde ilçe başkanları, ikincisinde belediye başkan adaşlarıyla bir araya gelip seçim değerlendirmesi yaptı. Oyları arttırmalarına karşın kendilerini başarısız bulduklarını söyledi.
İşte…
Çelik’in o konuşmadaki iki cümlesine eski il başkanı olarak Gürhan Akdoğan’dan itiraz geldi.
Gördüğümüz kadarıyla…
Akdoğan çok ciddi ve çok ayrıntılı bir araştırma yapmış. 2007, 2009, 2011 ve 2014 seçimlerinin Bursa veTürkiye sonuçlarını karşılaştırmış.
Bununla birlikte…
Çelik’in toplantılardaki “Bursa’da ilk kez partimiz Türkiye ortalamasının üstüne çıktı” ve “Aslında bizim adaylarımız Bursa’da seçmenin karşısına çok ciddi projelerle çıktılar” cümlelerinin üzerinde önemleduruyor.
Örneği de, kendisinin Büyükşehir Adayı olduğu 2004 seçiminden veriyor:
“2004 yılında Bursa Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olduğumda ‘Bursa kazanacak herkes mutlu olacak’ ana teması ile ulaşımdan kent demokrasisine kadar onlarca proje ile CHP’yi temsil etmiştik.”
Şunu da anımsatıyor:
“2009 yılında ise Sayın Sena Kaleli ile ‘Büyükşehir’e kadın eli değecek, Bursa’nın iki yakası bir araya gelecek’ ana teması ile yediden yetmişe 70 proje ile seçmenin karşısına ciddi projelerle çıkmıştık.”
Sonra da…
İktidar partisinin önce Gezi olaylarıyla yıprandığını, “toplumda derin yaralar açan” operasyonlar sonucu istifa eden bakanlar olduğunu, yargı ve poliste eşi görülmemiş tasfiye yaşandığını, Cemaat ile girdiği çatışmada milletvekili kaybettiğini, sosyal medyaya getirilen yasak nedeniyle toplumdan tepki aldığını anımsatıp şunu söylüyor:
“Bu koşullarda seçimlerde iktidarın büyük ölçüde zayıflaması  muhalefetin iktidardan daha başarılı olması bekleniyordu. Ne yazık ki, herkesçe oluşan bu beklenti gerçekleşmedi. İktidar seçimi ana muhalefet partisinin 18 puan önünde bitirdi.”
Ardından…
Bugüne kadar ilk kez Türkiye ortalamasının üstüne çıkıldığı ifadesine itiraz ederken “CHP Bursa İl Başkanının bu savı doğru değildir” diyor ve son 4 seçimdeki Bursa ve Türkiye oy oranlarını tek tek yazarak kanıt getiriyor.
Ayrıca…
CHP’nin iki belediye başkanlığı kazandığını, 4 ilçede ikinci parti, 7 ilçede üçüncü parti, 4 ilçede de dördüncü parti olduğunu vurguluyor. 2009’da toplam 363 meclis üyeliğinin 75’inin kazanılmasına karşın 30 Mart’ta 418 meclis üyeliğinden 86’sının kazanıldığını anımsatıp şu yorumu yapıyor:
“Bu rakamlar, meclis üyelikleri için de gerilediğimizin bir göstergesidir.”
Son olarak da üyelere açık örgüt toplantısı çağrısı yapıyor.