Sosyal medya siyasetin sanal soğuk savaş alanı haline geldi

Eskiden siyasette propaganda yöntemleri belliydi. Özellikle seçim dönemlerinde siyasetçiler toplumla bir araya gelmeye özen gösterir ve ikna edebilmek için tüm becerilerini ortaya koyarlardı.
Bu yöntem, siyaset insanla yapıldığı için yine geçerli.
Yanı sıra…
Günümüzde yeni bir propaganda yöntemi daha ortaya çıktı.
Yeni yöntem siyasetçilerin toplumla bire bir temas kurmalarına da, ikna edebilmek için samimiyet ve somut gerçek sergilemelerine de gerektirmiyor.
Çünkü…
Günümüzde sanal aleme kayan ve internet üzerinde daha da yaygınlaşan siyasetteki yeni propaganda yöntemi artık ikna etmek yerine doldurmayı tercih ediyor.
Sosyal medya giderek siyasetin sanal anlamda soğuk savaş alanı haline geldi dönüştü. Alışılmış ikna yöntemi yerine de iki farklı propaganda ortaya çıktı.
Birincisi…
Aynı siyasi görüşte olanlar birbirlerini doldurarak kendi aralarında sert propaganda yapıyorlar.
Bir anlamda…
Siyasi buluşmalarda safları sıkılaştırmanın değişik versiyonu sanal ortamdaki sosyal medya üzerinden önemli bir silaha dönüştü.
İkincisi…
Karşıt siyasi görüşlerde olanlar da birbirlerini aşağılayıp tahrik etme yolunu seçiyorlar. Bunu da rahat ortamlarda yazılan mesajların sert söylemleri olarak yansıtıyorlar.
O bakımdan…
Sosyal medya kabul edilen ortamlarda bazen aşırı övgü getiren fazla destek göze çarparken, bazen de tepki içerikli öyle paylaşımlar yapılıyor ki, nefreti körükleyen yayınlar ortaya çıkıyor.
Bunlar sanal ortamda yapıldığı ve kişiler de genelde tek başına oldukları için kendilerini daha cesur hissederek uçlarda gezinebiliyorlar.
Oysa…
İkisi de tehlikeli. Siyasetçiyi olduğundan daha değerli hale getirmenin de, değersizleştirmenin de kimseye yararı yok.
İnternet ve sanal ortam herkes için kolaylık, ama yeni bir seçim dönemi başlarken tehlikelere de dikkat etmek gerekiyor.