En bilinen Atatürk portresinin çizeri de, rekortmeni de Bursalı

Yıl 1978… Bursa’da faaliyet gösteren bir tekstil firması, üzerinde Atatürk portresi bulunan tanıtım flamaları hazırlatmaya karar veriyor.
Bunun için de…
Firma, matbaa baskı işlerini yapan AK Ofset’e başvurup “Sizde ressam var mı?” diye soruyor. Matbaanın kurucusu rahmetli Fethi Akbaşaran ise bu soruya karşılık, “Genç bir çocuk var, akşam lisesinde okuyor, o çizer” diyor.
Böylece…
Tekstil firması yöneticileriyle, o tarihte Akşam Lisesi öğrencisi olan, gündüzleri de Ak Ofset matbaasında grafikerlik yapan İrfan Önürmen bir araya geliyorlar.
Firma yöneticileri ne istediklerini anlatıyorlar. Çizimi nerelerde kullanacaklarını da söylüyorlar. Hatta, istedikleri çizim için “Şöyle olsun” diyerek gönüllerinden geçen Atatürk fotoğrafını da bırakıyorlar.
Fotoğrafı alan İrfan Önürmen, kara kalem çalışmasıyla A4 boyutu olan bir dosya kağıdına Atatürk portresini çiziyor.
O portre firmanın önce tanıtım flamalarında, sonrayı firmanın tüm tanıtımlarında yer alıyor. Çok beğenildiği için de bir anda her yere yayılıyor. Kopyaları elden ele dolaşıyor, her yerde kullanılıyor.
İşte…
Bursalı fotoğraf sanatçısı Cumhur Aygün’ün 29 Ekim günü Nilüfer Belediyesi için organize ettiği ve 5 bin 990 kişiyle Guiness Rekorlar Kitabı’na giren Atatürk portresinin çizim öyküsü bu.
Portreyi bilmeyen yok. Çünkü, “en çok bilinen Atatürk portresi” olarak da farklı bir üne sahip.
Ne var ki…
35 yıl önce, biraz da gençliğin verdiği deneyimsizlik nedeniyle Ressam İrfan Önürmen kara kalem çalışmasının altına adını yazmayı ihmal ettiği için altında ressam imzası yok.
Bursa’da yaşayanların çevre fedaisi olarak tanıyıp kabul ettikleri Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen’in kardeşi olan Ressam İrfan Önürmen bugün İstanbul’da yaşıyor.
Üstelik…
Açtığı her resim sergisinde Bursa’dan bir ayrıntı mutlaka yer alıyor. Şu anda Lütfi Kırdar’da sergisi açık olan Önürmen daha önce de Bursasporlu futbolcu portresiyle gündeme gelmişti.
Kısacası…
Yurt dışında bile en çok bilinen Atatürk portresi bundan 35 yıl önce Bursalı genç bir grafiker tarafından çizildi. Günümüzde de, Bursalı bir fotoğraf sanatçısı tarafından en çok insanla oluşturulan portre unvanı kazanıp Guiness Rekorlar Kitabı’na girdi.