İnşaat dünyası için büyük kaos özelliği taşıyan gelişmeyi dün bu sütunlarda aktardık.
İmar Kanunu’nda 1988 yılında yapılan değişiklikle Büyükşehir belediyelerine imar yönetmeliği yapma yetkisi verildi.
Geçen yıl…
Şehircilik ve Çevre Bakanlığı yasada yeni bir düzenleme yaptı. Büyükşehir belediyelerine de imar yönetmeliklerini yasal düzenlemeye uydurmaları için 31 Mayıs 2013’e kadar süre verdi.
Bu doğrultuda…
Bursa Büyükşehir Belediyesi tüm taraflardan görüş alarak inşaatı rahatlatan bir yönetmelik hazırladı ve geçen ay onay için Ankara’ya gönderdi.
Fakat…
31 Mayıs’a kadar bu yönetmeliğin onaylanmaması halinde Şehircilik ve Çevre Bakanlığı’nın Tip İmar Yönetmeliği’ne geçeceğini bilen bürokrasi kontrolü elinde tutabilmek için Bursa’dan giden yönetmeliği onaylamayıp bekletti.
Gerçi…
Diğer Büyükşehir belediyelerinden gelen yönetmeliklerin de çoğunluğu onaylanmadı ama bu durum Bursa’da inşaat dünyasını daha fazla etkiledi.
Çünkü…
Bazı belediyeler, uygulamanın nasıl olacağını öngöremedikleri için dosya başvurusu almayı bile kestiler.
Biz de…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı imar yönetmeliğini en doğru olarak nitelendirip bir an önce onaylanmasını isteyen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin’e, onaylanmaması halinde neler olabileceğini sorduk ve cevaplarını da dün bu sütunlarda yayınladık.
Her şeyden önce…
Yönetmeliğin onaylanmaması, bakanlığın tip projesine geçilmesinin yanında imarda 1988 öncesine dönülmesi anlamına geliyor ki inşaat tekniğinden planlama anlayışına kadar her şey çok değişti.
İşte…
İnşaat dünyasını bir anda kaosa sokup sarsan bu durum Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından dün Şehircilik ve Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’a iletildi.
Görüşmeyle ilgili…
“Sayın Bakan’a yaptığımız çalışmayı anlattım ve yönetmeliğin onaylanmaması durumunda yaşanabilecekleri söyledim!” diyerek söze başlayan Altepe şu bilgiyi verdi:
“Sayın Bakan görüşmemizde, farklı yönetmelikler nedeniyle ortaya farklı bina görüntüleri çıkabildiğini, modern Avrupa kentleri gibi olabilmek için ortak bir düzenleme getirmek istediklerini söyledi.”
Durumu şöyle aktardı:
“Bursa olarak hazırladığımız yönetmelikle ilgili Bakanlıkta bir sıkıntı yok. Sayın Bakan bana onaylanacağını söyledi.”
Şunu da ekledi:
“Değişen bazı maddeler var. Uyum sağlanabilmesi için yönetmeliğin yürürlüğe girişinin 3 ay ertelenmesini istedim. Yani alınmış ruhsatla binanın birbirine uydurulması gereken durumlar var. Sayın Bakan da kabul etti.”
–İnşaatçılardan tam destek–
31 Mayıs 2013’te sürenin dolacak olmasına karşın Bursa Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliğinin Şehircilik ve Çevre Bakanlığı tarafından onaylanmamasıyla ortaya çıkan sıkıntıyı, AK Parti Bursa eski Milletvekili ve Ali Bostancı İnşaat Genel Müdürü Sedat Kızılcıklı şöyle açıkladı:
“Bakanlık direnmeye devam ederse müteahhit de, müşteri de, arsa sahibi de olumsuzluk yansıyacak. Maliyetler yükselecek.”
Şunu özenle vurguladı:
“İnşaatçılar olarak Büyükşehir Belediyesi’nin yanındayız, yönetmeliği destekliyor ve onaylanmasını istiyoruz.”