İmar Yönetmeliği onaylanmazsa Bursa neler kaybedecek?

Eğer… Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin inşaatla ilgili tüm kurum ve kuruluşlara sorarak, görüşlerini alarak hazırladığı İmar Yönetmeliği 31 Mayıs tarihine kadar onaylanmazsa neler olur.
Biz de…
Bu soruyu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin’e sorduk.
Önce…
“Bursa Büyükşehir Belediyesi herkesin görüşünü alarak inşaatı rahatlatan bir imar yönetmeliği hazırladı. Fakat şimdi 1988 öncesine dönümlü riski var” dedi ve yönetmeliğin 31 Mayıs’a kadar onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlanmaması halinde neler kaybedileceğini şöyle sıraladı:
Bir…
“Yapı güvenliği ve maliyeti nedeniyle mekan kazanımı sağlamayı teşvik eden bodrum katlar imkansız hale gelecek.”
İki…
“Çelik ve güvenli çatılar yerine daha düşük eğimli ve güvensiz çatılar yapılacak. Çatı katları önüne teras da yapılamayacak.”
Üç…
“Su basman kotları +2 metre yerine +1 metre olarak alınacağından, otopark girişlerinde problemler yaşanacak ve birinci bodrum katları gömülü kalacak.”
Dört…
“Tip İmar Yönetmeliği’nde kapalı balkonlar inşaat emsaline dahil olacağından rahat oturulabilir balkon yapma şansı kaybolacak.”
Beş…
“Bitişik nizamda arka bahçeye kapalı çıkma yapılamayacak. Kot alım noktaları değişeceğinden proje ve bina aplikasyonunda sıkıntılar olacak.”
Altı…
“20 daireye 1 kapıcı dairesi gerekirken 12 daireye 1 kapıcı olacak.”
Yedi…
“Kat yüksekliklerine getirilen yüzde 15 arttırma hakkı ortadan kalkacak. Basık katlarda havalandırma kanalları kullanılamayacak.”
Sekiz…
“Merdiven gibi ortak alanlar inşaat emsal hesaplarına dahil edilecek, daha dar merdiven ve koridorlara yol açacak”
Dokuz…
“Bursa topografyasında sık karşılaşılan eğilimli alanlarda kademelendirme olacağından, geniş taban alanı gerektiren binalar yapılamayacak.”
On…
“Yan yana olmalarına karşın iki farklı yönetmeliğe göre yapılan binalar arasında siluet farkları oluşacak.”
Bütün bunları sıralayan Şahin şunu söyledi:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tecrübesiyle hazırladığı yönetmelik kaldırılırsa inşaat sektörünü olumsuz etkiler.”
Sonra da şunu önerdi:
“Güncelliğini yitirmiş Tip İmar Yönetmeliği yerine Bursa’nın hazırladığı yönetmeliğin tüm Türkiye’de uygulanması en doğru çözüm olur.”