Asker Yunuseli’ne izin vermeyince iki yıl sonra Şehir Hastanesi için Samanlı’ya dönüldü

Zaman hızlı akıp gidiyor. Sağlık Bakanlığı’nın önce Sağlık Kampüsü adıyla planladığı, sonra Şehir Hastaneleri adını verdiği proje, pilot iller arasında yer alan Bursa’nın gündemine 5 yıl önce geldi.
Proje…
Devlet Hastaneleri işlevini yerine getirecek şekilde Genel, Onkoloji, Kadın-Doğum-Çocuk, Kardiyovasküler Cerrahi, Psikiyatri olmak üzere toplam 1360 yataklı 5 hastanenin aynı kampusta toplanmasını öngörüyor.
Yer olarak da Samanlı uygun bulundu.
Çevre Yolu’nu kentin doğusuyla buluşturacak bağlantı yolu bile aynı zamanda Sağlık Kampusu’na ulaşımı sağlayacak şekilde başlatıldı.
Ne var ki…
Bazı meslek odaları Samanlı’da sağlık kampusu yapılmasına karşı çıktı, İdare Mahkemesi de bu doğrultuda karar verdi. Böyle bir tesisin Samanlı’ya yapılıp yapılmaması gerektiği de siyaset için ayrı bir polemik konusu oldu.
Bunun üzerine gündeme Sağlık Kampusu’nun Otosansit’e yapılması geldi.
Orası da değişik spesifik tartışmalara konu olunca Yunuseli’ndeki eski havaalanı arazisi proje için en uygun yer olarak görüldü.
Sağlık Bakanlığı da yaklaşık bir yıl önce Genelkurmay Başkanlığı’na başvurarak eski havaalanının Şehir Hastanesi yapılabilmesi için arazinin devrini istedi.
O süreçte…
Sağlık Kampusu’ndan Şehir Hastanesi’ne dönüşen kompleksin projeleri hazırlandı, hatta yapılıp işletilmesiyle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı yeni bir formül geliştirip Kamu-Özel Ortaklığı düzenlemesini getirdi.
Bir yandan da askerle temas sürdürüldü. Hatta başlangıçta olumlu sonuç alınabileceği izlenimi nedeniyle umutlar da arttı.
Fakat…
Genelkurmay’dan beklenen izin bir türlü çıkmadı, hükümetin çok önem verdiği Şehir Hastanesi projesine de bir türlü başlanamadı.
Derken…
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geçtiğimiz günlerde Bursa milletvekilleriyle yaptığı toplantıda şunları söyledi:
“Şehir Hastanesi için Yunuseli Havaalanı arazisini istedik ama askerden olumlu cevap gelmiyor. İzin çıkmadı. Zaman geçiyor, biz süreçte geç kalıyoruz. Artık hızlı adım atmamız gerekiyor.”
Atılacak adımı da açıkladı:
“Kamu-Özel Ortaklığı’na direktif verdim. Şehir Hastanesi’nin Samanlı’ya yapılması için çalışmaya başladılar. Hastaneyi Samanlı’ya yapacağız.”
Şunu da ekledi:
“Fakat orada bazı idari problemler var, onları da bir an önce aşmamız gerekiyor. Örneğin DSİ’nin taşkınla ilgili çalışmasını bitirmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin de planlamayla ilgili problemleri çözmesi gerekiyor.”
Son sözü de şu oldu:
“Çok zaman kaybettik. Artık acele etmemiz, hızlı davranmamız gerekiyor.”

Acemler’e de izin çıkmadı

Yunuseli’ndeki eski havaalanı arazisini Şehir Hastanesi projesi için Genelkurmay’dan isteyen Sağlık Bakanlığı bir girişim de Acemler’deki askeri alan için yaptı.
Buraya da, eskiden SSK Hastanesi olarak bilinen ve depremsellik sorunu yaşayan Çekirge Devlet Hastanesi’ni yeniden yapmayı planladı.
Ancak, Yunuseli’nde olduğu gibi Acemler için de askerden izin çıkmadı.

Yüksek İhtisas’a formül

Depremsellik sorunu bulunan hastanelerden biri de yıllar önce Tıp Fakültesi ve Göğüs hastaneleri olarak hizmet veren Yüksek İhtisas Hastanesi. Bu binanın yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor.
Bunun formülü de şöyle bulundu:
Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nin arka tarafında yeni yapılan Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi’nin binasına, Araştırma Hastanesi olan Yüksek İhtisas Hastanesi taşınacak. Taşınma sonrası İhtisas’ın binası yıkılıp yerine yeni bir hastane yapılacak.