Kırık karneden çıkan sonuç: Siyasette, yönetimde, yargıda kadının adı var, ama yeri yok

Türkiye yoğun bir seçimler dönemine giriyor. 1.5 yıllık süre içinde anayasa referandumu, yerel seçim, cumhurbaşkanlığı ya da başkanlık seçimi, genel seçim yapılacak.
Dolayısıyla…
Referandum hariç tüm seçimlerde adaylıklar konusu gündeme gelecek. Adaylık defterleri açıldığında ise her zamanki gibi kadın adaylar seçimlerin önemli tartışmalarından birini oluşturacak.
İşte…
Muhtemelen 6 ay sonra başlayacak olan kadın aday tartışmaları öncesinde bugünün fotoğrafını merak edenler için, kadın adayları desteklemek amacıyla kurulan Ka-Der Başkanı Suzan Künbi hazırladıkları karneyi ortaya koydu.
Hemen baştan söyleyelim:
Kadınların siyasette, genel ve yerel yönetimlerde, yargıda durumları hiç de iç açıcı değil.
Dahası…
Künbi bu tabloyu “Türkiye yine sınıfta kaldı” diyerek özetledi.
Karnede…
TBMM’deki milletvekillerinin yüzde 14.3’nün kadın olması nedeniyle orta not veriliyor. Bakanlar Kurulu’ndaki kadın bakan oranı yüzde 3.8 olduğu için başarısız notu var.
Bürokraside, daha doğrusu genel yönetimin üst kademelerindeki kadınlara yönelik araştırma kadın müsteşar olmadığı için başarısız notuyla başlıyor.
Aynı durum…
Hiç kadın yüksek yargı organı başkanı olmadığı için yüksek yargıda da geçerli. Gerçi kadın vali oranı karnede yüzde 1.2 olarak yer alıyor ama bu oran başarısız notunu değiştirmiyor. Bunun yanında, kadın belediye başkanı oranı yüzde 0.8’de kaldığı için bir başarısız notu da bu kategoride.
Kadın rektör oranı da yüzde 6 ile başarısız notlar arasında.
Yerel siyasete gelince…
Siyasi partilerin kadın il başkanı sayısı bakımından durumları hiç de iyi değil. Örneğin, milletvekili aday listelerinde kadın kotası uygulayan AK Parti’de hiç kadın il başkanı yok. Kadın il başkanı olmayan bir başka parti ise MHP olarak dikkat çekiyor.
Buna karşın…
CHP’de yüzde 1.2 oranında kadın il başkanı varken rekor BDP’de. Bu partide kadın il başkanı oranı yüzde 45.6’ya ulaşıyor. BDP sayesinde toplamda oran yüzde 7.7’ye ulaşıyor ama bu durum başarısız notunu kurtarmıyor.
Bir başarısız notu da iş dünyasına.
Ne yazık ki işveren ve meslek örgütü başkanı kadın hiç yok. Daha doğrusu, yakın zaman öncesine kadar vardı ama şimdi yok.
Fakat…
İş dünyasında kadın başkan olmamasına karşın kadınların işgücüne katılımı yüzde 30’a ulaşıyor.
Zaten…
Ka-Der’in hazırladığı karnedeki tek geçer not da kadınların işgücüne katılımı maddesine verilmiş.