Adana’da Seyhan Nehri kenarındaki sohbette Celal Sönmez’den çarpıcı tespitler…

Cumartesi günü… Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, deniz kenarındaki Serbest Bölge’de Bursa sermayesi adına kurulan Sönmez Çimento fabrikasının temel atma törenine katıldık.
Akşam da…
Konuk edildiğimiz Hilton Oteli’nin de bulunduğu Seyhan Nehri kenarındaki harika düzenlenmiş yürüyüş yolunda Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez’le uzun bir yürüyüşte sohbet ettik.
Meslektaşımız Yüksel Baysal ve Mimar Mithat Kırayoğlu’nun da katıldıkları yürüyüş sohbetinde, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nı bırakmaya hazırlanan Sönmez’e, temelini attığı yeni çimento fabrikasını anımsatarak “Ciddi bir şekilde sektör değiştiriyorsunuz” diye başlayıp takıldık:
“Bilecik’teki Sançim çimento sektöründe çıraklık döneminizdi. Adana fabrikası kalfalığınız olacak. Ustalık dönemi için hedef belli mi?”
O da…
“Gerçekten Sançim çıraklıktı. Burada kalfa olabilirsek sonrasında devam etmeyi elbette düşünürüz” dedi ve yeni tanıştığı çimento sektörüyle ilgili gözlemlerini dile getirdi.
“Çimentoyu kamyona ya da gemiye yükledikten sonra gideceği yere kadar gidiyor. Yolda bir sorunu yok. İster Anadolu’nun en uzağına gönderin, ister okyanusu aşsın Amerika’ya, Brezilya’ya kadar gitsin. Hiç fark etmiyor…”
Temeli atılan Yumurtalık’taki fabrika için şunu söyledi:
“Yerimiz çok güzel. Denizin kenarındayız. Kendi iskelemizi de yapacağız. Böylece hem kullanacağımız kömürü daha kolay getireceğiz, hem ihracat gemilerini daha kolay yükleyeceğiz.”
Bunun üzerine…
“Fabrikayı adeta plaja yapıyorsunuz. Bursa’da böyle bir yere fabrika kurmanıza, hem de çimento fabrikası kurmanıza izin vermezler, başta yerel medya ve çevreci örgütler ayağa kalkardı” deyince şu cevabı verdi:
“Aslında doğru… Bursa’da böyle bir yere izin verilmesin zaten, çünkü hakikaten olmaz. Ama burası faklı, çünkü Serbest Bölge. O nedenle sorun yok.”
Ardından yeni hedefi dile getirdi:
“Ortadoğu’dan bir savaş geçiyor. Ülkeler yeniden kurulacak. Önceliğimiz buradan Suriye’ye çimento ihraç etmek. Ayrıca diğer ülkeler de ilgimiz alanında elbette. Akdeniz’in her yanına ihracat yapabiliriz.”
Bu noktada…
“Irak bizim ilgi alanımızda değil, çünkü Irak’a yakın bölgelerde başka çimento fabrikaları var” dedi.
Bursa’daki çimento yatırımlarından söz açıldığında, “Benim yorum yapmam doğru olmaz” demekle birlikte, “iki çimento fabrikasını Bursa için yeterli” buluyor. Üçüncüsünün fazla olacağını düşünüyor.
Bir ara gündeme aldığı çimento yatırımını engelleyenlere de dua ediyor.
Yanı sıra…
Artık terk ettiği tekstil sektörüyle ilgili iki çarpıcı değerlendirme yaptı:
“Bir dönem ne ürettiysek sattık. Hatalı da olsa, yanlış üretim de olsa hepsi alıcı buldu. Mal yetiştiremedik.”
Sorunu şurada görüyor:
“Teknolojimizi yeniledik, orada bir sorun yok. Üretim kalitemizi de arttırdık. Orada da sorun yok. Ama dünya değişti, bizdeki maliyetler yükseldi. Üstüne bir de Çin devreye girince tekstilde tıkandık.”