657 Sayılı Devlet Personel Yasası’nda devrim… Üst düzey bürokrata görevde seçim dönemi sınırı Meclis’te

Şu sıralar… Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in üzerinde çalıştığı reformlar arasında en önemlilerinden biri 657 Sayılı Devlet Personel Yasası ile ilgili değişiklikler.
Aslında…
Yeni Devlet Personel Yasası ile ilgili kimi bilgi kırıntıları zaman zaman kamuoyu gündemine geliyor, ama bu yasada gerçek bir devrim var ki, o da yasaya Bursa damgası vurulduğu anlamına geliyor.
Konunun gelişimi de ilginç…
657’yi değiştirmek için ilk hazırlıkların başladığı günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik her zaman olduğu gibi bir hafta sonu Bursa’ya geliyor.
O süreçte…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, yer değişikliği yaptığı bir daire başkanının İdare Mahkemesi kararıyla göreve dönmesi üzerine kadro yapılanmasının bozulduğu için aklına gelen yöntemi Bakan Çelik’e dillendiriyor:
“Seçimle gelenlerin kadrolarını oluşturup rahat çalışabilmeleri için üst düzel bürokratların görev sürelerini de o seçim dönemiyle sınırlamak gerekiyor. Yoksa kimsenin yerini değiştirmek mümkün olmayacak.”
Şunu da vurguluyor:
“Atananın yerini koruması görev anlayışını geliştirmemesine ve zamanla da rehavete yol açıyor, bürokrat tembelleşiyor. Oysa görevler seçim dönemiyle sınırlandırıldığında, bürokrat daha üretken ve daha çalışkan olur.”
İşte…
Bu öneri, Personel Yasası ile ilgili değişikliğin en önemli maddelerinden birini oluşturdu.
Gelinen noktada…
Merkezi yönetimde müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, daire başkanı gibi üst düzey görevlerde bulunanların sürelerinin Bakanların seçimine bağlı olarak 4 yılla sınırlandırılması benimsendi.
Yanı sıra…
Yerel yönetimlerde genel sekreter, genel sekreter yardımcısı ve daire başkanı gibi üst düzey bürokratların görevlerinin de, belediye başkanının 5 yıllık seçim süresiyle sınırlandırılmaları kabul edildi.
Değişiklik…
Yılların Memur Yasası olarak bilinen 657 Sayılı Devlet Personel Yasası’nda gerçek bir devrim anlamına geliyor.
Dahası…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik değişikliği önce memur sendikaları konfederasyonlarına götürdü. Çok ciddi bir itirazla karşılaşmadı.
Hatta…
Değişik bakanlıklarda görev yapan bir grup müsteşar ve genel müdürle dün toplantı yapıp değişikliği anlattı. Bir grup müsteşar, genel müdür ve daire başkanıyla da yarın toplantı yapıp yeni yasayı anlatacak.
Eğer…
Şu iki gün içinde ciddi bir sorun çıkmazsa yeni Personel Yasası cuma günü Meclis’e gelecek.
Önce, sıkıntısını aktararak ilk kıvılcımı çakan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile konuştuk.
Şunları söyledi:
“Bu değişiklikle bürokratlar hantallıktan kurtulacaklar. Çünkü, nasıl olsa değiştirilemeyeceği anlayışı üretkenliği engelliyor.”
Ardından…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik söze “Türkiye’nin önündeki engelleri kaldırıyoruz” diyerek başladı ve şu bilgileri verdi:
“Her iktidar döneminde yaşanan personel değişimleri zaman kaybına yol açıyor, göreve gelen bakanlar ya da belediye başkanları kadro oluşturamıyorlar. Bu yasayla o sıkıntıyı ortadan kaldırıyoruz.”
Yapılan hazırlığı “gerçek bir personel devrimi” olarak tanımlayan Çelik şöyle devam etti:
“Türkiye’nin önündeki engelleri kaldırıyoruz. Konu olgunlaştı., çözüme yakın bir noktadayız. Hafta sonu da yasanın çıkacağını düşünüyorum.”

Atanma sınırı 5 yıla iniyor

Bu arada…
Halen yürürlükte bulunan  657 Sayılı Personel Yasası’na göre müsteşar olarak atanmak için 12 yıl, genel müdür olarak atanmak için de 10 yıl kamuda çalışmış olmak gerekiyor.
Cuma günü Meclis’e gelecek devrim yasası ise bu süreyi her iki kategori için de 5 yıla indiriyor.
Bu arada özel sektörden kamuya transferin önü açılırken, üst düzey görevler için 10 yıl çalışmış olma koşulu da 5 yılla sınırlandırılıyor.