Karayolları otoyolun güzergâhını değiştirdi ama eski güzergâhta koyduğu tapu şerhlerini unuttu!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın birkaç gün önce Meclis’te yaptığı konuşmada verdiği bilgiyi dün bu sütunlarda paylaştık.
Daha doğrusu…
Yıldırım’ın iki noktada otoyol ile ilgili değerlendirmesini aktardık.
Birinde…
İstanbul’dan başlayıp Bursa’dan geçerek İzmir’e ulaşacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun tarihte Çin’den başlayan ticaret amaçlı İpek Yolu ile Hindistan’dan başlayan Baharat Yolu’nun modern versiyonu olduğunu söyledi.
Böylece, otoyola yeni bir misyon yükledi.
İkincisinde ise…
Otoyolun Bursa’ya kadar olan bölümü için kamulaştırmaların tamamlandığını açıkladı.
Bu da…
Kamulaştırma sorunları, mahkemelere yapılan itirazlar gibi nedenlerle tüneller ve viyadüklerle sınırlı kalan otoyol şantiyesinin artık hız kazanacağı anlamına geliyor.
Ne var ki…
Otoyolun Bursa’dan sonraki bölümü için iki farklı sorun olduğunu da biliyoruz.
Bu sorunlardan birini, kamulaştırmayı ucuza ya da bedelsiz çözmeye yönelik olduğu düşünülen Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarındaki köylerde sürdürülen arazi toplulaştırması oluşturuyor.
Bu konuda köylüler tedirgin ve ne olacağına dair kimsenin net bir bilgisi yok.
İşte…
Bu bölgeyle ilgili ikinci bir sorun daha var ki, çok çarpıcı.
Aslında…
O sorunu 9 Ocak 2013 günü bu sayfalardan paylaştık. Fakat otoyolla ilgili her gelişmede aynı mesajlar ve yakınmalar gelmeye devam edince, bir arpa boyu bile değişiklik olmadığını fark ettik.
Konu şu:
İlk planlamada otoyol, Çevre Yolu’nun bitiminden itibaren Başköy ve sonrasında Uluabat Gölü’nün güneyinden devam ediyordu.
Fakat…
Hem antik kent kalıntıları, hem gölün su toplama havzası nedeniyle bölgenin Ramsar Koruması altında olması, hem de çevrecilerin yaptıkları itirazlar otoyol güzergâhının Uluabat Gölü’nün güneyinden kuzeyine alınmasını getirdi.
Zaten, bugünkü proje çalışmaları ve arazi toplulaştırmaları da bu güzergâh üzerinde devam ediyor.
Ancak…
Kamulaştırma yapacağını düşünerek, ilk güzergâhın geçtiği gölün güneyindeki köylerin arazilerinin tapu kayıtlarına satılamaz şerhi koyan Karayolları bu şerhleri unuttu.
Gelinen noktada…
Gölün kuzeyi için proje hazırlanmasına karşın, gölün güneyindeki köylerde yaşayan çiftçiler, arazilerine Karayolları’nın koyduğu satılamaz şerhleri nedeniyle sıkıntı yaşıyorlar.
Onun için de…
Karayolları’na çağrı yapıp “Bizim tapulardaki şerhleri kaldırın da mağduriyetimize son verin” diyorlar.
Umarız seslerini bu kez duyan olur.