Bu sayfaları izleyenler biliyorlar… İstanbul’dan başlayıp Bursa’dan geçerek İzmir’e ulaşacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi hazırlandığında, İzmit Körfez Köprüsü’ndeki otoyol şeritlerinin ortasında bir de demiryolu hattı vardı.
Fakat…
Otoyolun yapımını üstlenen müteahhitlerin “maliyet itirazı” üzerine 2009 yılında Ulaştırma Bakanlığı zeyilnameyle projeden çıkardı.
Aslında…
Demiryolu hattı köprüden kaldırıldığında, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin konuyu kamuoyu gündemine taşımış ve çağrılarına da kentten destek bulmuştu.
Dahası…
Dönemin Bursa’nın siyasi otoritesi konumunda olan Devlet Bakanı Faruk Çelik de konuyu Bakanlar Kurulu’na taşıdı ve “Başbakan Erdoğan’ın gerekirse ek köprü yapılabileceğini söylediğini” aktardı.
O gelişmeyi de bu sütunlardan duyurduk. Fakat, üzerinden 3 yıl geçince neredeyse unutuldu.
Ta ki…
Hızlı trenin Bursa İstasyonu temel atma töreninde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik kürsüden anımsatıncaya kadar.
Şu bir gerçek ki…
Bursa-İstanbul arası kadar, Ankara-İstanbul ve ileride İstanbul-İzmir hızlı tren hatları için de Körfez Geçişi Köprüsü gerçekten çok büyük önem taşıyor.
Üstelik…
Konuyla ilgili olarak 3 yıl aradan sonra yeniden medyanın karşısına çıkan İMO Başkanı Necati Şahin önemli bir uyarı da yaptı:
“Yüzyılın projesi için fırsat henüz kaçmadı. Proje devam ediyor ve küçük bir revizyonla düzeltilebilir.”
Uyarmakla kalmadı, projeye önerilerde de bulundu.
Örneğin…
Halen yürüyen projeye göre 533 kilometre olan Ankara-İstanbul hızlı tren hattının, Körfez Köprüsü’nden geçilmesi halinde 484 kilometreye ineceğini söyledi.
Yeni bir alternatif olarak da, Bursa Merkez’den itibaren otoyol güzergahının izlenerek köprüye ulaşılması halinde, Bursa-Gebze arasının 75 kilometreye ineceğini anımsattı.
Yolculuk süresiyle ilgili hesabı da verdi:
“Eğer Körfez Köprüsü’ne demiryolu hattı yeniden eklenir, ya da demiryolu için yeni bir köprü yapılırsa; Yenişehir kavşak alındığında 2 saat 15 dakika öngörülen Bursa-İstanbul arası yüksek hızlı trenle 30 dakikaya iner.”
Hesabı genişletti:
“Bursa-Ankara arası yine 2 saat 15 dakika olur. Bursa-İzmir arası 1 saat 30 dakikada alınır. İstanbul-Ankara arası 2 saat 30 dakika, İstanbul-İzmir arası da 2 saate iner.”
–Bursa lobisi için tam zamanı–
Bursa bu dönem siyaseten çok güçlü… Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç en özel avantaj. Hükümette, Şanlıurfa Milletvekili olsa bile Bursa’dan kopması mümkün olmayan Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de var. Bursa Valisi Şahabettin Harput da projenin en önemli takipçisi.
İMO Başkanı Necati Şahin’in de vurguladığı gibi, kentteki tüm siyasi yapılar ve sivil toplum örgütleri bir araya gelip güçlü Bursa lobisi sergilenebilirse, Körfez Köprüsü’nden geçen demiryolu ile tüm yollar kısalır.
Bu gücü göstermenin tam zamanı…