Mermerciye çevreci uyarısı: Yerin altındaki değeri çıkarırken üstündeki insan yaşamı unutulmamalı!

Açıkça söylemek gerekirse… Kısa adı Madsiad olan Maden-Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği’nin üç üniversiteye yaptırdığı araştırma sonucu ortaya çıkan dağın altında 900 yıl yetecek kadar 900 milyon tonluk mermer rezervi farklı algılara yal açtı.
Doğal olarak…
Yer altı kaynaklarının değerlendirmesini isteyenlerin sayısı fazla. Böyle düşünenler, dağdaki zengin mermer yataklarını önemsiyorlar.
Fakat…
Bunu önemsemekle birlikte, duyduğu kaygıları paylaşma gereksinimi hissedenler de var.
Örneğin…
Bugüne kadar doğayı tahrip eden ve çevreye zarar veren taş ve mermer ocaklarına karşı Bursa’daki en etkin mücadelesiyle tanınan Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen taşıdığı kaygıları yüksek sesle dile getiriyor.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği’nin yıllardır yürüttüğü çevre mücadelesi kapsamında Önürmen şu uyarıyı yapıyor:
“Yerin altındakiler değerli olabilir ama yerin üstündeki yaşamı unutmamak gerekir. Yaşama hakkından daha önemli bir şey olabilir mi?”
Bu sözlerin ardından çevreci olarak isteğini ortaya koyuyor:
“Maden ya da mermer… Çevreci, insanı yok saymayan bir üretim anlayışı olmalı. Önce çevre ilkesi benimsenmeli.”
Bu noktada…
“Sizin yazınızda da var” vurgulaması yapıp şunu söylüyor:
“Mermer ihracatında Çin ve Hindistan’dan sonra dünyada üçüncü sıradayız. Ama biliyor musunuz Çin kendi ülkesinde mermer üretimini kısıtlıyor. Çünkü dağlarının delinmesini istemiyor. Bizim ihracatımızın büyük bölümü ise Çin’e. Bizden ve bizim gibi ülkelerden aldıkları mermeri işleyip dünyaya satıyorlar.”
Şunu da soruyor:
“Dağda kömür var deyip, köyleri kaldırmayı planlıyoruz. Şimdi mermer yatakları gündeme geldi. Merak ediyorum… Altında mermer, kömür ya da başka bir maden olduğu ortaya çıkarsa Uludağ’daki Oteller Bölgesi’ni de kaldıracak mıyız?”