Bu soruya cevap aranıyor… Bursa’nın hızlı tren yolculuğu 2016 yılında başlayabilir mi?

Geçtiğimiz hafta… Hızlı trenin Balat’ta yapılacak Bursa İstasyonu temel atma töreni vardı. O törende, başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman olmak üzere konuşmalarında Bursa için hızlı tren hedefini açıkladılar:
“Bu hat 2015 yılında bitecek.”
Ardından…
Geride bıraktığımız hafta içinde “hızlı trenin 2016’da yolcu taşımaya başlayacağı” müjdesini veren milletvekilleri oldu.
Söyleyenler…
Daha doğrusu, bu hedefi dillendirenler karar verici mekanizmalar olduğu için elbette önemsiyoruz, elbette inanacağız. Bursa yıllardır demiryolu istiyor ve tren bekliyor. 2016’ya kadar da bekleyebilir.
Ne var ki…
İşin teknik boyutuna bakıldığında, önümüzde biraz daha kaygı verici bir süreç olduğunu görüyoruz.
Sorun ödenek de değil. Bütçede ödeneğin düşük olması bu gibi yatırımlar için ölçü kabul edilmiyor. Yıl içinde ödenek aktarmaları, bütçe tekniği adı verilen diğer fonlardan geçişlerle ödenek sorunu çözülebiliyor.
O bakımdan sorun ödenek değil.
Sorun şu:
Şu anda devam eden çalışmalar, ihale takviminde hızlı tren altyapı çalışmaları olarak ele alınıyor. Yani, inşaat aşaması söz konusu. Tünel ve köprü yapımları başta olmak üzere, rayların geçeceği güzergâ bu aşamayı oluşturuyor.
Sonrasında…
Hızlı trenin çalışmasını sağlayacak üstyapı ya da sinyalizasyon sisteminin ihalesi var. Elektrik hatları, elektronik donanım, güvenlik hepsi bunun içinde.
Bu da, ayrı ihale gerektiriyor.
Üstelik…
Bütün bu söylediklerimiz, Bursa-Yenişehir arası için geçerli. Sonrasıyla ilgili henüz proje çalışması bitmedi. Hızlı treni Bilecik’ten Yenişehir’e getirecek hattın yılbaşından sonra ihale aşamasına geleceği söyleniyor.
Tünel inşaatlarının çok hızlı ilerlemesi elbette sevindirici. O inşaatlar bitecek, raylar döşenecek. Sonra sinyalizasyon ihalesine çıkılıp elektronik donanım kurulacak. Buna paralel olarak da Yenişehir-Bilecik etabı başlayıp yürüyecek.
Görünen o ki…
2015 ya da 2016’ya kadar Bursa-Yenişehir etabı bitebilir. Ama sonrası çok da kolay gözükmüyor.
Bursa-Yenişehir etabının bitmesi ise pek anlam taşımaz. Bilecik’e bağlanıp, oradan Ankara ya da İstanbul’a ulaşamadıktan sonra Bursa’dan hızlı trene binip Yenişehir’e kadar gitmenin pek anlamı olmaz.
Olursa da çok lüks yatırım olur.
Yine de…
İstendiği zaman ne kadar kısa sürede ne gibi büyük işlerin yapılabildiğini hepimiz biliyoruz. Ama, bizim hızlı tren süreçlerine baktığımızda biraz daha sabırlı olmak gerektiğini hissediyoruz.