AK Parti’nin 3 numarası Prof. Dr. Mustafa Şentop: Anayasanın üçte ikisi yazıldı

Türkiye’de gündem hep hareketli ve gün içinde bile değişken oldu ama çok yönlü gelişmeler şu günlerdeki kadar kısa sürece hiç rastlamadı.
Bir yandan yaşadığımız coğrafyadaki gelişmeler ülkemizi çok etkiliyor. Bir yandan toplumun en önemli konularından teröre çözüm bulabilmek için en cesur adımlar atılıyor. Bir yandan seçim hazırlığı yapılıyor. Bir yandan Türkiye’nin siyasi yol haritası ile ilgili hedefler doğrultusunda yönetim sistemi arayışları tartışılıyor.
Bir yandan da…
Türkiye’de ilk kez siviller tarafından yeni bir anayasa yazılması için çalışma yürütülüyor.
İşte…
Bu süreci, AK Parti’nin 3 numarası konumunda olan Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop’la konuştuk.
Daha açık söylemek gerekirse…
Cuma günü MYK toplantısı öncesinde, medya ordusu ve kameraların kuşattığı AK Parti Genel Merkezi giriş kapısından geçip, dördüncü katta Prof. Dr. Şentop’a konuk olduk.
Gerçi…
Mustafa Hoca’nın yemek davetine katılamadık ama çok sıcak ve çok samimi bir sohbet fırsatı elde ettik.
Özellikle de…
Hukuk Profesörü kimliğiyle TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi olarak yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili düşüncelerini öğrenme şansımız oldu.
Gördük ki…
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop yeni anayasa konusunda öncelikle yapım süreci üzerinde duruyor ve “her türlü siyasi çekişmenin üstünde tutulması gerektiğini” savunuyor.
Nitekim…
AK Parti’nin yeni anayasa yapım sürecine bakış açısını ise şu sözlerle ortaya koydu:
“Yeni anayasa bizim için bu denli önemli olmasaydı, Uzlaşma Komisyonu oluşturulurken hiçbir iktidar partisinin, hele de yüzde 50 destek almış bir iktidar partisinin yapmayacağı fedakârlığı göstermezdik.”
Yapılan fedakârlığı şöyle açıkladı:
“Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda bütün partiler eşit üye sayısıyla temsil ediliyor. Yüzde 26 oy alan CHP’nin, yüzde 13 oy alan MHP’nin ve oyları yüzde 6 civarında olan BDP’nin AK Parti ile aynı sayıda temsilciye sahip olması, bizim yeni anayasa konusundaki irademizi gösterir.”
Peki…
Bundan sonrasında, yeni anayasa yazımı süreci nasıl devam edecek? Şentop, bu soruya cevap verirken, önce mevcut durum değerlendirmesi yaptı:
“Biz Uzlaşma Komisyonu olarak çalışmalarımıza başlarken, bir çalışma yöntemi ve takvimi belirledik. O takvime göre, komisyon 31 Aralık tarihine kadar taslak metni bitirmeyi hedefliyordu. Ne yazık ki, bu geçekleşmedi.”
Sonra da…
Yazım süreciyle ilgili şu önemli açıklamayı yaptı:
“Şu ana kadar tasarladığımız metnin üçte ikisini yazdık. Fakat şunu da belirtmeliyim ki, eğer anayasa yazımı konusunda üye partiler irade ortaya koyarsa, en fazla iki ay içinde taslak metni tamamlayabiliriz.”
Dünyadaki çeşitli ülkelerin anayasa yapım süreleriyle ilgili önekler sıraladıktan sonra şu mesajı verdi:
“Türkiye, siyasi tarihi boyunca ilk kez siviller tarafından yapılan bir anayasa sürecine şahit oluyor. Hal böyleyken, daha sabırlı ve yapıcı davranmalıyız. “
Son sözü de şu oldu:
“Bu konuda, AK Parti olarak samimi gayretlerimiz zannediyorum ki ortada…”

Şentop Bursa’yı iyi tanıyor

AK Parti’nin 3 numaralı ismi olan Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop aslen Makedonya Gevgeli Türkü olduğu için Batı Trakya konularında çok duyarlı.
Nitekim…
Bu alanlardaki etkinliği nedeniyle Bursa’ya çok sık gelip gidiyor ve sürekli görüştüğü çok güçlü dostları var.
Bursa kamuoyunun bildiği isimlerden olan Prof. Dr. Şentop’la yaptığımız sohbet sırasında Bursa’yı çok yakından izlediğini ve iyi tanıdığını da fark ettik.