Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 2013 yılı bütçesiyle ilgili görüşmeler sürüyor. Televizyon ekranlarından konuşmaları izliyoruz, gazetelerden okuyoruz.
Peki…
Dünyada ve ülkede çok ciddi toplumsal değişimler olurken Türkiye önümüzdeki yılın bütçesini nasıl bir hedefe yönelik stratejiyle belirledi?
Soruyu…
TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi olan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’e yönelttik.
O da çok çarpıcı bir gözlem aktardı:
“Türkiye artık fiziksel yatırımlar yerine sosyal restorasyonlara yöneldi.”
Çıkış noktası şu:
“Şöyle bir bakın… Devlet koca koca binalar yapıyor. Yakında bina ihtiyacı kalmayacak. Yine, daha kaç yıl yol yapılır? Nitekim yolların yerini otoyollar, demiryolları alıyor.”
Şunu vurguladı:
“Tamam, Türkiye sürekli büyüyor ve gelişiyor ama fiziki yatırımların bir sonu olduğu unutulmamalı.”
Önemsediği nokta da tam burası:
“O nedenle, o koca devlet binalarının içindeki çalışanlar önemli hale geliyor. Binayı yapıyorsunuz ama içinde çalışanlar ne olacak?”
Ardından…
“Önümüzdeki süreçte devletin vazgeçemeyeceği enerji gibi, eğitim gibi, ulaşım gibi yatırımların dışında fiziki yatırımların sonuna geliyoruz” vurgusunu tekrarlayıp şunu ekledi:
“Nasıl çalışıp hizmet veriyorlar, ne düşünüyorlar, vatandaşa nasıl davranıyorlar? Bunlar hep önemli konular ve bunları düşünmek gerek.”
Söylediği şu:
“O nedenle, devlet artık fiziki yatırımlar yerine sosyal restorasyonlara ve sosyal projelere yöneliyor.”
Örnek verdi:
“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çalışmalarını lütfen yakından izleyin. Sosyal hizmet anlayışını çok geliştirdi. Kurum içinde artık sosyologlar, pedagoglar, öğretmenler görev yapıyor.”
Şuna dikkat çekti:
“Okuldaki eğitim probleminden öğretmen-öğrenci ilişkisine kadar her konuda artık danışmanlar var. Önleyici hizmetler veriliyor, insanlar eğitiliyor. Daha iyi nasıl yaşanabileceği öğretiliyor.”
Şu nokta önemli:
“Günümüzde danışmanlıklar var. Fakat ne kadar yeterli oldukları konusunda tartışmalar yaşanıyor. İşte bu boşluğu da devlet kadrolarıyla dolduruyor. Artık vatandaş sıkıştığında gelip danışmanlık alabilecek.”
Bir örnek daha verdi:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 5 bin meslek danışmanı alıyor. Devlette artık kulaktan dolma yarım bilgiler olmayacak.”
Bu noktada…
Geçtiğimiz günlerde seçimi yapılan ombudsmanlık uygulamasını da sosyal restorasyonun bir parçası gören AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin şu konuda duyarlı
“Hedef ortada: 75 milyon tek vücut bir toplum olabilmek, birbirimize kenetlenebilmek.”
O nedenle…
Önümüzdeki süreçte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın öne çıkacağını düşünüyor.
Çünkü…
Aile ve gençliğe yönelik sosyal planlamaların toplumun geleceğini şekillendireceğine inanıyor. Bunları da “gelecek adına umut verici” buluyor.