Arazi toplulaştırması otoyol boyu sanayi bölgesi için mi?

Nuri Karaca çok uzun yıllardır, siyasete katkısının yanında Bursa tarımına hizmet ediyor. Karacabey Ziraat Odası Başkanı olarak bölge tarımının korunmasında ve gelişmesinde sorumluluklar üstlendi.
Bu da…
Bölge tarımı konusunda Nuri Karaca’yı bu dönem Bursa’nın en deneyimli ismi haline getirdi.
Geçtiğimiz ay, Olay Televizyonu’nda katıldığı İsmail Kemankaş’ın programında bir bilgiyi, yılların deneyimine dayanan yorumuyla birlikte paylaştı:
“Karacabey’de kimse farkında değil ama araziler toplulaştırılıyor.”
İlk anda…
Otoyol projesinde, “parçalı ve hisseli arazilerin kamulaştırılmasında sorun yaşanmaması için toplulaştırıldığı” izlenimi doğdu.
Fakat…
Başlayan arazi toplulaştırması işleminin kamulaştırmaya yönelik kolaylık için yapılmadığı anlaşılıyor.
Çünkü…
Gelen sinyaller, yine yakın geçmişteki bir başka gelişmeyle birleştirildiğinde ortaya biraz daha farklı fotoğraf çıkıyor.
Onu da…
Arkadaşımız Mustafa Özdal iki yıl önce Bursa Hakimiyet’te çalıştığı dönemde Bursa’nın gündemine getirdi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan İl Çevre Düzeni Planı’nda sanayinin bölgeye dağıtılmasının öngörüldüğünü duyurdu.
Nitekim…
Otoyolun en baştaki projelendirme aşamasında da, son süreçte güzergâh değişimi çalışmalarında da İstanbul İl Çevre Düzeni Planı’nın öngördüğü şekilde, İstanbul’daki sanayinin bu bölgeye dağıtılmasının izleri hissediliyor.
Daha açık söylemek gerekirse…
Otoyol güzergâhı Uluabat Gölü’nün güneyinden kuzeyine alınınca, Bursa’dan Karacabey’e, hatta Balıkesir’e kadar olan yol boyundaki araziler kendiliğinden yeni sanayi bölgeleri için cazibe oluşturdu.
İşte…
Karacabey’de sessizce başlayan arazi toplulaştırması ile bu yeni sanayi bölgeleri arasında sıkı bir bağ olduğu izlenimi kendiliğinden ortaya çıkıyor.