Rotterdam formülünün sırrı ekonomisinde: 2 vagon fiyatına 44 vagon

Haberi… Daha doğrusu, Bursaray hatlarının uzaması, Kestel Etabı’nın da devreye girmesiyle ortaya çıkan vagon açığını giderecek formülü “Rotterdam formülü” başlığıyla duyurduk.
Yazımızda…
İhaleye çıkılsa 2 yıldan önce gelmeyecek yeni vagonların her birinin 3 milyon Eoru maliyeti olacağını vurgulayıp, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin vagon açığını hemen giderecek en ekonomik formülü bulduğu yorumunu yaptık.
Formül de…
Alman Düwag firması tarafından 1980-1984 yılları arasında üretilen ve Hollanda’nın Rotterdam kenti metrosundan 2008 yılında çıkarılan 44 vagonun Bursaray için satın alınmasıydı. Her biri 29.8 metre uzunluğundaki vagonlar Düwag SG2 Modeli olarak biliniyor.
Bursaray sistemine uygun olan vagonların her birine 125 bin Euro ödendi.
Dahası…
Alınan 44 vagondan 25’inin raya konacağını, diğer 19 vagonun sökülerek yedek parça olacağını da aktardık.
Bursaray sistemi 1500 volt akımla çalıştığı için, 750 voltluk Rotterdam vagonları dönüşümünün yapılabilmesi amacıyla Almanya’daki Düwag tesislerine götürüldü.
Bursa’ya gelen 2 vagonun fotoğraflarına da yazı içinde yer verdik.
İşte…
Bu yazıyla ilgili dün değişik yansımalar oldu. “Hollanda’nın çöplerinin para verip Bursa’ya getirildiğini” söyleyen de var, “yeni vagon neden alınmadığını” sorgulayan da var, “Çuval dolusu para ödemektense ekonomik düşünmeyi destekleyenler” de var.
Herkesin düşüncesine saygılıyız.
Özellikle…
Bu gibi konularda uzman seviyesinde olan ve teknik değerlendirme yapabilenlerin yorumlarını önemsiyoruz.
Bu kapsamda…
Raylı sistemlere yönelik yayın yapan www.rayhaber.com internet sitesinde dün Rotterdam formülüyle Bursaray için alınan 44 vagona ilişkin çarpıcı bir hesap yayınlandı.
Değerlendirmede…
“Bursaray’ın şu an en az 24 vagona ihtiyaç duyduğu ve bu ihtiyacın ivedilikle giderilmesi gerektiği” vurgulandıktan sonra şöyle deniyor:
“Yeni araç satın alım ihalesi olsaydı, ilk aşamada ihtiyaç duyulan araçlar için ihaleye çıkılması durumunda gereken bütçe en iyimser hesapla 24×3 milyon Euro= 71 milyon Euro olacaktı. Teslimat süresi ise minimum iki yıl olacaktı.”
Ardından…
“İyi durumda kullanılmış araç çözümü” başlığı altında şu hesap yapılıyor:
“Maliyet bakımından hesap yaparsak; 24×125.000 Euro= 3 milyon Euro. Yani, sadece bir araç bedeli. Teslimat süresi ise sadece 2-3 ay.”
Bir hesap daha var:
“Yedek parça ve diğer yenileme maliyetleri ise 24×125.000 Euro= 3 milyon Euro.”
Hesap şöyle devam ediyor:
“Toplamda 2 yeni araç bedeline 24 adet modernize edilmiş araç. Hem de yedek parça buna dahil.”
Şu da vurgulanıyor:
“Özel bir hesapla 6 milyon Euro/44= 136.000 Euro araç başına her şey dahil maliyet.”
Kısacası…
2 yeni vagon fiyatına 44 kullanılmış ama Bursaray’da kullanılabilecek vagon alındığını www.rayhaber.com internet sitesi rakamlarla ortaya koyuyor.