Özensoy’dan TKİ’ye Kiraz Vadisi uyarısı: Termik santral projesinden vazgeçmek sizin için daha hayırlı

Hafızasını şöyle bir yoklayanlar anımsayacaktır… 2006 yılında Keles’in Davutlar merkezli 7 köyünü kapsayan Kozağacı Bölgesi’ndeki kömürün açık ocak yöntemiyle çıkarılarak termik santral kurulması gündeme geldiğinde MHP Bursa İl Başkanı olarak Necati Özensoy görev yapıyordu.
O süreçte…
Özensoy konuya doğrudan müdahil olan ilk siyasetçiler arasında yer aldı. MHP politikalarına pek uymayan, daha çok sol politikaların ilgilendiği çevre ve eylem konularında aktif rol üstlenerek “Köylülerin çevre eylemine katılarak destek veren ilk MHP İl Başkanı” oldu.
2007 genel seçiminde MHP Bursa Milletvekili olduktan sonra da Kozağacı-Kömür-Termik Santral konularındaki ilgisini hiç kesmedi.
Özellikle…
Görev yaptığı KİT Komisyonu’nun tüm toplantılarında, “Kozağacı’nda köylülerin kendi çabalarıyla oluşturdukları kiraz bahçelerinden ihracat yoluyla elde edilen gelirin, kömürün çıkarılıp elektriğin üretilmesiyle elde edilecek ekonomik getiriden daha fazla olduğunu” hep savundu.
Dahası…
TBMM Genel Kurulu’nda defalarca söz alıp Kozağacı’nda köylülerin Kiraz Vadisi’ne dönüştürdüğü kıraç topraklardaki değişimi anlattı. ÇED raporuna takılan projenin iptalinde etkisi oldu.
Aynı bölgeye yeniden termik santral projesi gündeme gelince dün yeniden harekete geçip TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş’ı aradı.
Önce Aktaş bilgi verdi:
“Keles’in Davutlar ve Harmanalan köylerindeki kömür rezervlerini mutlaka değerlendirmek istiyoruz. İki köydeki ocakları da açıp, ortada bir yerde kuracağımız termik santralde elektrik üretmek istiyoruz.”
Şu rakam dikkat çekici:
“Daha önce iptal edilen projede termik santral 135 megavat gücündeydi. Bu defa 270 megavata çıkarıldı.”
Bombayı da patlattı:
“1 Kasım’da termik santral ihalesine çıkıyoruz. Bugüne kadar 10 firma dosya aldı. İhale gününe kadar dosya alan firma sayısının 50-60’ı bulmasını bekliyoruz.”
Bunun üzerine…
MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy açık açık şunu söyledi:
“Sayın Genel Müdür… Bölge insanı bu konuda çok duyarlı. Projede ısrar ederseniz inanın, başınıza iş alırsınız. Çünkü bölgenin tamamı karşı.”
Şöyle sürdürdü:
“Kömür ocağının açılıp termik santral kurulmasının yararlı olacağına inansam, inanın en öne geçip destek veririm. Ama köyleri boşaltıp insanları termikte işçi yapmaya zorlamak hiç doğru değil, ekonomiye de katkı sağlamaz.”
Eski bir örneği tekrarladı:
“O bölgede yetişen kirazın getirisi, sizin üreteceğiniz elektriğin ekonomiye getirisinden daha yüksek.”
Üzerine basa basa uyarısını tamamladı:
“Projeden vazgeçmek sizin için daha hayırlı.”

Kozağacı diken üstünde

Bu arada…
Önce AK Parti’li yöneticilerin dile getirdiği, sonra AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım’ın seslendirdiği “Keles’in Kozağacı bölgesindeki kiraz bahçelerinin sökülüp kömürün çıkarılması ve termik santral kurulması” projesi yöre insanını tedirgin etti.
Günlerdir bilgi edinmeye çalışan Kozağacı’ndaki 7 köyün sakinleri, bir yandan da projeye yeniden karşı çıkmak için eylem hazırlıklarına başladılar.