Metin Çelik sürpriz farkla kazandı ama CHP’nin İl kongresi burada bitmez!

Evden çıktık, CHP İl Kongresi’nin yapılacağı Merinos’taki Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ne giderken ilk haber yolda geldi:
“Bülent Aslanhan-Yahya Şimşek ittifakı sabaha karşı patladı.”
Anlatılan şu:
Kongre için ittifak yapmaya karar veren ve bunu da cumartesi günü, yani kongreden 24 saat önce basın toplantısıyla duyuran Bülent Aslanhan ile Yahya Şimşek’in kurmayları gece liste yapmaya oturmuşlar.
Yönetim kurulu üyelikleri ve kurultay delegelikleri dağılımında sorun çıkmış. Bazı isimlere yapılan itirazlarda uzlaşma sağlanamayınca Bülent Aslanhan-Yahya Şimşek ittifakı sabaha karşı bozulmuş.
İyi de…
Yahya Şimşek siyasetin çok deneyimli isimlerinden biri. Bülent Aslanhan ise siyasette geçmişi olmamasına karşın, asıl politika yapılan yerler olarak bilinen sivil toplum örgütleri deneyimi var.
Böylesine deneyimli isimler “listelerin nasıl şekilleneceğini konuşmadan” mı ittifaklarını açıklamışlar?
Şimşek, yönetim ve kurultay delegeleri listesine girecek arkadaşlarının güvencesini almadan mı çekilmiş?
Öyle ya…
Normali, önce pazarlık aşamasının tamamlanmasını, sonra ittifak açıklaması yapılmasını gerektirir.
Bu kural işlemeyince kongre kulisi de iki gün önceye döndü, Mustafa Şenyurt ile Metin Çelik’in kafa kafaya yarışacakları kongre atmosferi geri geldi.
Salona…
Metin Çelik ve arkadaşlarıyla birlikte girdik.
Çoğunluğu gençlerden oluşan kalabalık grup, kongrenin yapıldığı Osman Gazi Salonu’nun dışında karşıladıkları Çelik’i sloganlar eşliğinde salona soktular.
O sırada…
Salonun girişindeki fuayede ise Bülent Aslanhan’a, Mustafa Şenyurt’la birleşmesi önerisinde bulunanlara rastladık. Uzaktan izlediğimiz kadarıyla Dr. Aslanhan çıktığı yolda sonuna kadar gitme kararını değiştirmedi.
Derken…
Bu kez Mustafa Şenyurt, ellerinde dövizler taşıyan gençlerden oluşan kalabalık bir grup ile birlikte salonun kapısından girdi.
Üstelik…
Sağ kolunda Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca, sol kolunda Yıldırım İlçe Başkanı Güner Aklan, arkasında ise, 12 Haziran 2011 seçimleri sırasında Osmangazi İlçe Başkanlığı görevini üstlenen Zeynel Kirte vardı.
Bu görüntüsüyle de iki büyük ilçenin desteğiyle kol kola kazanmaya gelen aday havası verdi.
Salonda…
Mustafa Şenyurt ile Bülent Aslanhan bir ara kucaklaştıklarında Şenyurt taraftarı gençler heyecanlandılar ama bu kucaklaşmadan sonuç çıkmadı.
Kongre başladıktan sonra ise Osmangazi kongresindeki taktiğin bir benzeri ortaya çıktı.
Faaliyet raporuyla ilgili söz alan kimi delegeler, Mustafa Şenyurt dışındaki herkesi hedef alıp eleştirdiler. O nedenle de zaman zaman hava gerginleşti.
Konuşmalara damgasını vuran ise Bülent Aslanhan oldu. Kürsü performansıyla Aslanhan oylarını arttırırken Mustafa Şenyurt ciddi bir erime yaşadı. Metin Çelik de oy farkını açıp çok rahat bir seçim kazandı ve CHP’nin yeni İl Başkanı olduç
Bu arada…
Osmangazi kongresini anımsamışken küçük bir not da iletelim.
Kongrede İlçe Başkanı seçilen İsmet Karaca’nın aday listesinde kadın ve gençlik kotalarına uymaması nedeniyle tüzük ihlali yapıldığını öne süren Yücel Akgün’ün itirazının Yüksek Seçim Kurulu’nda 3’e karşı 4 oyla reddedilmesinden sonra mahkeme aşaması başladı.
O mahkemeden kongre tekrarı kararı çıkma olasılığı var.
Eğer…
O yönde bir gelişme olursa önce Osmangazi kongresi, sonra da İl kongresi tekrarlanır. Yani, CHP’nin dün yapılan İl kongresi burada bitmez. Bu maç daha devam eder.

Bozbey kongrede yoktu

CHP İl kongresi öncesi sürecinde, adaylardan Metin Çelik’in arkasındaki en önemli destek gücünün Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey olduğu düşünülüyordu.
Fakat Bozbey dün kongre salonunda yoktu. Soranlara da, yurt dışında olduğu söylendi.

Blok liste muhalifi vekil

CHP Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, oylamanın blok listeyle yapılması önergesini oylarken çoğunluk kabul oyu kullandı.
Karşı 3-4 kişiden biri CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Doç. Dr. Aykan Erdemir’di.