Kitabını yazan adamın önerisine dikkat… Büyükşehir sınırları genişlerken tarımsal ilçelere özel formül

Daha 70’li yılların ikinci yarısında belediyeciliği anlatmaya ve bu konuda Avrupa’da gördüğü örneklerden yola çıkarak model üretmeye başladı.
Sonra…
Yeni Bursa olarak kabul ettiğimiz Nilüfer’in Kurucu Belediye Başkanı oldu, bugünkü modern kentin temellerini attı. Nilüfer onun çizdiği doğrultuda gelişmeye devam ediyor.
Yanı sıra…
Ziya Güney yerel yönetimler konusundaki uzmanlığını kitap yazarak geniş kitlelerle paylaştı.
Halen de Yerel Vizyon adıyla görüşlerini çeşitli yayınlarda dile getiriyor, ziyaguney.com adresindeki internet sitesinden de bilgisini paylaşmayı sürdürüyor.
Kısacası…
Belediyeciliğin kitabını yazan Ziya Güney’le, gündemdeki Büyükşehir Belediyesi sınırlarının 17 ilçeyi kapsayacak şekilde genişlemesini konuştuk.
Önce…
Bugünün metropol tanımını yaptı:
“Metropoller için genel anlamda, 24 saat birbirleriyle kesintisiz ilişkileri olan yerleşimlerin yayıldığı alan tanımı yapılır.”
Şu sıralar tartıştığımız Bursa İli tamamının Büyükşehir sınırları olmasına değinirken şu araştırmayı anımsattı:
“Birleşmiş Milletler’in 123 ülkede yaptığı araştırmaya göre, 35 ülkede yerleşme sınırları ile idari sınırlar aynı. Yani, 35 ülkede il sınırları aynı zamanda belediye sınırı. 47 ülkede yerleşme sınırları belediye sınırı, 7 ülke ise sınır tanımı yapmamış.”
Bu noktada…
Çok kritik bir ayrıntıya dikkat çekti:
“Metropollerde çalışan nüfus içindeki tarımda çalışanların oranı İsviçre’de yüzde 20, Almanya’da yüzde 30’u geçmiyor.”
Şunun altını çizdi:
“Genelde metropollerde bir baştan bir başa 60 kilometre hedefleniyor. Yani 60 dakikada geçmek hedefleniyor.”
Kritik bir kriter daha:
“Metropol için 5 ülke yalnızca şehircilik, 8 ülke yalnızca sosyo-ekonomik, 6 ülke şehircilik ve soysa-ekonomik, 2 ülke demografik ve ekonomik, 2 ülke de şehircilik ve ekonomik kriterlere dikkat ediyor.”
Ardından da…
Bursa için ortaya çıkan tabloyu yorumladı:
“Bursa’nın metropol alan sınırı çok geniş. İlçelerin genel yapısı tarım çalışanı sayısının fazlalığını ortaya çıkarıyor. Ana kriterler açısından da mevcut yapının birbiriyle bağı yok.”
Bunun üzerine…
Çok özel bir değerlendirmeyle çok özel bir öneride bulundu:
“Orman köylerimiz idari bakımdan mahalle, hizmetler bakımından köy sayılıyor. Büyükşehir sınırları genişlerken, ortaya çıkacak olumsuzlukları giderebilmek için tarımın yoğun olduğu ilçelerde bu formül işletilebilir.”