Eski Hal Kavşağı’na tramvay hattı ayarı… Yapıldığında trafik sorununu çözen “kambur köprü” kaldırılacak

Rahmetli Teoman Özalp 1989 seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve başladığında önünde iki ciddi kent problemi vardı: Hava kirliliği ve ulaşım.
Ulaşım sorunu…
Kent içinde artan araç sayısı nedeniyle, ana caddelerin birbirleriyle kesiştikleri noktalarda ortaya çıkan trafik kilitlenmesi olarak günlük kent yaşamını etkiliyordu.
Dahası…
Göreve geldiği ilk yıl Zafer Mahallesi’ndeki bir iftara katılmak üzere Atatürk Caddesi’ndeki tarihi belediye binasından çıkan Özalp, güzergâhındaki İnönü Caddesi’nden indi ama bu caddenin Uluabatlı Hasan Bulvarı ile kesiştiği Hal Kavşağı’nı trafik kilitlendiği için aşıp karşıya geçemedi.
Çünkü…
Heykel’den gelen trafikle, Uluabatlı Hasan Bulvarı’nın trafiği birbirine geçince, içinden çıkılmaz bir durum oluşmuştu. Özalp da iftar saatini kavşakta aracının içinde geçirdi, davetle katılamadan geri döndü.
O akşam..
Bir inşaat mühendisi olarak bu kavşağı aşacak bir çözüm üzerinde durmaya başladı.
Gerçi…
Bugün ani yükselişlerdeki kod farkları nedeniyle deve boynu gibi eğri buluyoruz ama Eski Hal Köprülü Kavşağı ile İnönü ve Haşim İşcan caddelerinin kesişme noktasındaki Demirtaşpaşa Köprüsü yapıldıklarında Bursa trafiğine de huzur geldi.
Şehreküstü’den gelen araç trafiğini Altıparmak Caddesi’nden gelen araçlarla kesiştirmeyen Çatalfırın Viyadüğü ile birlikte, ucube bulunsa bile bu iki köprü trafiği rahatlattı o gün için sorunu çözdü.
Hatta…
Açılışa dönemin Başbakanı olarak Süleyman Demirel katıldı.
Ne var ki…
Bugün daha da artan araç sayısı nedeniyle daha da yoğunlaşan kent trafiği ve ulaşımda beklentilerin değişmesi, yeni çözüm uygulamalarını beraberinde getirdi.
Bu nedenle…
Yapıldıkları dönemde Bursa trafiğine çözüm getiren Çatalfırın Viyadüğü ile birlikte Demirtaşpaşa Köprüsü ve Eski Hal Köprülü Kavşakları kullanım zorlukları nedeniyle tartışılıyor.
Derken…
Yeni kent düzeni özellikle Eski Hal Köprülü Kavşağı’nda daha farklı bir durum ortaya çıkardı.
Daha doğrusu…
Bu kavşağı ilgilendiren iki yeni planlama söz konusu.
Birincisi…
Eskiden hal olarak kullanılan alanda bugün Büyükşehir Belediye Sarayı inşaatı hızla yükseliyor. Yanı da bölgenin en büyük kültürparkı olacak. Ama eski köprülü kavşak, bu iki projeyle uygunluk göstermediği gibi yeni projeleri boğan bir baskı unsuru oluşturuyor.
İkincisi…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin gündeminde kent içi ulaşımı çözmek için tramvay hatları var.
Gerçi…
Öncelikle Heykel-İnönü Caddesi-Uluyol-Kent Meydanı-İpekiş-Stadyum-Altıparmak-Heykel hattı, İpekiş-Kanalboyu uzantısıyla birlikte ihaleye hazırlanıyor ama Altepe, tıpkı İpekiş-Kanalboyu uzantısında olduğu gibi İnönü Caddesi’nden karşıya geçip Zafer-Atıcılar bölgelerini de içine alacak bir uzantının daha üzerinde duruyor.
Yeni uzantıyı gündeme alma nedenlerinden biri de Belediye Sarayı’na vatandaş ulaşımını kolaylaştırmak.
Ne var ki…
İnönü Caddesi’nden inip Uluyol’a dönen ana güzergâhtan SGK İl Müdürlüğü önünde ayrılacak tramvay hattının karşıya geçip Zafer-Atıcılar-Belediye Sarayı’na ulaşılabilmesine, 1992 yılında açılışı yapılan Eski Hal Kavşağı Köprüsü eğimleri nedeniyle uygun değil.
O bakımdan…
Altepe proje çalışmasını yürüten uzmanlardan bu köprünün kaldırılarak tramvay hattına uygun hemzemin geçiş çalışması yapmalarını istedi.
Kafasındaki projede…
Uluabatlı Hasan Bulvarı’nın, yani Ankara Yolu’nun bat-çıkla alttan kesintisiz geçmesi var. Zeminde ise köprünün yerini alacak hemzemin kavşak düzenlemesi öngörülüyor. Böylece İnönü Caddesi’nden gelen tramvay eğimlerden etkilenmeksizin zeminden devam edip karşıya geçebilecek.
Bu sayede…
SGK-Belediye Sarayı arasında yaya ulaşımı için hemzemin geçiş sağlanabileceği gibi, yolun altı ile yolun üstü arasında da yaya bağlantısı kurulabilecek.

Bat-çık’ta Adliye girişi hesabı-

Heykel’den inen tramvayın SGK İl Binası önünde hemzemin geçitten karşıya geçip Zafer-Atıcılar-Belediye Sarayı bölgesine ulaşabilmesi için Ankara Yolu olarak bilinen Uluabatlı Hasan Bulvarı’nın alttan geçmesi gerekiyor.
Ne var ki bu noktada yapılacak bat-çık eğim hesapları nedeniyle Adliye’ye giriş ve çıkış yollarını etkiliyor.
Eğer Korupark önündeki gibi kurallara uygun açıda eğim yapılırsa Adliye giriş ve çıkışı olan yollar kavşak alanında kalıyor. Uzmanlar bu hesaplar üzerinde de çalışıyorlar.

Tramvay için trafikte önlem

Şu anda DLH’da onayda olan tramvay hattı projesini martta ihaleye çıkarmaya hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, hem inşaatın hızlı ilerlemesi, hem trafiğin etkilenmemesi için önlemleri de hazırlıyor.
Başkan Altepe, tramvay inşaatı yolun bir şeridinde devam ederken diğer şeritten trafiğin verileceğini söyledi.

Bursa vagonu örnek oldu-

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe vagon üretimi düşüncesini söylediğinde “hayal” olarak görülmüştü. O hayal gerçekleşiyor.
Durmazlar’da üretilen vagon uluslararası testlerden başarıyla geçti, örnek model haline geldi. Şimdilerde Konya’dan yerli vagon üretimi için arayışa geçildiği haberleri geliyor.