Cavit Çağlar’dan siyasetçi olarak anayasaya 2 öneri, sanayici ve yatırımcı olarak da Bursa’ya 2 hedef

Sözlerine başlarken “Bu akşam kendimle hesaplaşacağım” dedi. Söylediğini de yaptı, doğrularını ve hatalarını içtenlikle ortaya koyan konuşmasında, söylediği gibi kendisiyle hesaplaştı da.
Örneğin…
“Banka sahibi olmakla hata yaptığımı bazı acı olaylar yaşayarak anladım” cümlesini büyük bir içtenlikle söyledi.
Kendisini anlatırken…
“Yılmadan, yılgın görünmeden ve korkmadan yürürken hedefim ‘daima başarı’ ve ‘başarırım’ oldu” dedi ve ekledi:
“Ben kendime güvenirim. Halk tabiriyle gözü kara, atak, risk almaktan çekinmeyen, en önemlisi çalışmayı çok seven ve zeki biri olduğumu söyleyebilirim. Pes etmem, mücadele benim sermayemdir.”
Aslında…
Devlet eski Bakanı, Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Çağlar önceki akşam kısa adı Rumelisiad olan Rumelili Yönetici  İşadamı ve Sanayiciler Derneği toplantısında kendisiyle hesaplaşma yapacağını söyleyerek başladığı konuşmasında; Bursa’ya sanayici-yatırımcı ve siyasetçi şapkalarıyla hizmet etmiş biri olarak yön gösteren uyarılarda bulundu.
Örneğin…
Sanayici olarak yaptığı yatırımlarla elde ettiği başarıların yanında; Uludağ Üniversitesi ve Adliye Sarayı inşaatlarının bitirilmesine çok katkısı olduğunu, tek şeritli Bursa-Yalova Yolu’nun duble yola dönüştürülmesini ve Çevre Yolu’nun programa alınmasını sağladığını, Bursaray’ın da ilk dış kredisini bulduğunu söyledi.
Otoyol konusunda ise küçük bir uyarıda bulundu:
“Otoyol güzergâhıyla ilgili tartışmalara girmek istemiyorum. Kente en az zararı verecek, toplumun içine sinecek bir güzergâh olacağını umuyorum.”
Ardından…
Otoyol, hızlı tren, hızlı feribot yatırımlarıyla Bursa’nın ulaşımda kavşak noktası haline geldiği tespitini yaptı. “Bursa acaba bu yeni duruma hazır mı?” diye sorduktan sonra bir başka uyarıda bulundu:
“Plan hedefleri ve kent tercihleri bu yeni duruma göre belirlenmeli. Hatta, megapol gibi düşünüp İzmit Körfezi’ni de içine alacak bir planlamayla bölgeyi hazırlamalı.”
Bu önerisinin gerekçesini şöyle açıkladı:
“Bursa-Kocaeli arası artık karadan birleşiyor. Ulaşım kolaylığı da girince ortaya daha farklı bir kent modeli çıkacak.”
Yerli vagon üretimine başlanmasını “sanayi vizyonundaki değişim” olarak yorumladı.
Konuşmada…
Çağlar’ın siyasetçi kimliğiyle, yeni anayasadan beklentiler içeren iki özel madde de yer alıyordu.
Ne var ki…
47 dakika boyunca kürsüde kalan Devlet eski Bakanı ve Nergis Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cavit Çağlar, dinleyenleri yormamak amacıyla bu görüşlerini kürsüden açıklamadı.
Ama…
Medyaya dağıtılan konuşma metninde önerileri yer aldı.
Buna göre…
Çağlar daha önce de zaman zaman dile getirdiği “Bakanlar Kurulu’nun parlamento dışından belirlenmesi” görüşünü savunuyor.
Bu yöntemle…
“Bakanların siyasi kaygılarla yanlış yatırımlara onay vermekten kurtulacaklarını” savunurken, siyasi parti teşkilatları ve sorunu olan vatandaşların Bakanlar üzerinde siyasi baskı kurmak için milletvekillerinin kapılarına yığılmalarının da önüne geçileceğine inanıyor.
İkincisi…
“Siyaseten güçlü iktidar ve aynı güce sahip alternatif muhalefetler” oluşabilmesi için de iki turlu seçimi öneriyor.
İki turlu seçimlerde…
“Hem partilerin final aşamasında kendilerini daha iyi anlatabileceklerini, hem de seçmenin finalde tercihini daha sağlıklı yapabileceğini” düşünüyor.

Rumelisad’ın özel yapısı

Açık adı Rumelili Yönetici  İşadamı ve Sanayiciler Derneği olan Rumelisiad’ın 140 üyesi var. Sohbet ettiğimiz Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Kabükoğlu hedeflerini anlatırken “Biz hiçbir zaman 1500-2 bin üyeli dernek olmayı hedeflemedik. Biz kontrollü büyüyen bir derneğiz” dedi.
Başkanlığını Şahap Aktaş’ın yaptığı Rumelisiad, üye alımında farklı bir yol izleyip, mesleklere ve Balkan ülkelerinin dağılımına da dikkat ediyor.