Bu proje önemsenmeli: Dağda kalkınmanın yolu kooperatifleşme

Uzun yıllar sendikacılık yapıp emekli olduktan sonra kendisini köyünün kalkınmasına adayan İsmail Doru kooperatifleşmenin “dağ yöresinin kurtuluşu” olduğuna inanıyor ve bunun için de çaba harcıyor.
Dahası…
Kiraz Vadisi’ne dönüşen Kozağacı’nın kooperatifleşmeyle sağladığı gelişimden sonra, Osmangazi’ye bağlı küçük bir dağ köyü olan Uluçam’dan yeni bir dağ projesi çıkarmak istiyor.
Kaldı ki…
Kent merkezinde 850 Uluçamlı yaşamasına karşın köyde 200 nüfus var ama Uluçam’ın üretim yapan köy olması kooperatifleşmeye çok uygun koşul oluşturuyor.
Çünkü…
Orman köyü olan Uluçam’da yaygın olarak mangal kömürü üretimi yapılıyor. Köydeki 40 hanenin meşe odunundan ürettiği mangal kömürleri yalnızca Bursa’nın değil, bölgenin tüketimi için de önemli.
4 kilo meşe odunundan 1 kilo kömür meşekkatli bir üretimle elde edildiği için yıllık üretim hane başı 10 ton civarı gerçekleşiyor.
İşte…
Köyünün özelliklerini daha iyi değerlendirebilmek için kolları sıvayan İsmail Doru önce kısa adı Ukder olan Uluçam Köyü Kalkındırma Derneği’ni kurdu.
Dahası…
Dernek bünyesinde eğitim, kültür, sağlık, gençlik, kadın komisyonları oluşturdu ve bu komisyonlar aracılığıyla eğitim programları düzenledi.
Uluçam’dan Bursa’ya göç edenleri köye döndürmenin yolunu araştıran Ukder Başkanı İsmail Doru’nun hedefi şu:
“Köyümüzdeki üretimi kooperatifleşmeyle daha verimli hale getirebiliriz. Bundan sonraki hedefimiz bu.”
Bir sonraki hedefi ise yöre projesi olarak kooperatifleşme:
“Aslında kooperatifleşme tüm dağ köylerinin en önemli çıkış yolu. Bunu da gerekirse köyleri tek tek gezip yöremize anlatacağız.”

-Ukder’le gelen dayanışma-

Kısa adı Ukder olan Uluçam Köyü Kalkındırma Derneği eğitimden yardımlaşmaya kadar Uluçamlılar arasında örnek bir sosyal dayanışma sağlıyor.
Her ay düzenli olarak Bursa’da yaptıkları yemekli toplantılarda Uluçam için neler yapabileceklerini konuşuyorlar. Son toplantılarına biz de konuk olduk ve yöreyi konuşurken çok keyif aldık.