Şurası bir gerçek ki… İznik, geçmişten geleceğe Anadolu medeniyetleri ve dünya dinlerinin kesiştiği ender kavşaklardan biri olarak kabul ediliyor.
İznik’in sahip olacağı değerler anlatmakla ve saymakla bitecek gibi değil.
En önemlisi…
Tarih, kültür, din gibi kavramlar açısından böylesine büyük ve derin özellikleri olan İznik’i koruma işinin yalnızca yerel belediyeye bırakılması büyük bir haksızlık olarak karşımıza çıkıyor.
Nitekim…
Bursa Valisi Şahabettin Harput bu haksızlığa dikkat çekmek amacıyla çok önemli içeriği olan bir öneri yazısı hazırladı.
Yazıyı da…
Bursa Milletvekili olarak görev alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile bu dönem Şanlıurfa Milletvekili olsa bile Bursa’nın siyasetçisi özelliği hiç değişmeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e gönderdi.
Ayrıca…
Bursa milletvekillerinin tümüyle de yazısını paylaştı.
O yazıda…
Vali Harput öncelikle “İznik’in kültürleri barındıran evrensel öneme sahip” olduğunu vurguluyor ve Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemi eserleriyle “açık hava müzesi” özelliği taşıdığını belirtiyor.
Evliya Çelebi’nin, İznik’teki çini fırınlarını anlattığı Seyahatname’sinde “beşinci mevsimin yaşandığı yer” olarak tanımladığını anımsattıktan sonra, “tarihin her döneminde insanlığın ilgi alanı” olduğunu ifade ediyor.
Ardından…
Atatürk’ün “Asıl İznik’i göremezsiniz, çünkü o toprağın altında” dediğine de yazısında yer veren Vali Harput, bu özelliğiyle İznik’in tam bir müze kent olduğunu vurguluyor.
Sonra da şu öneride bulunuyor:
“Değerinin kaybolmaması için İznik’in planlamasını hükümetin özel proje olarak ele almasında yarar var.”
